Najveća vojna parada u savremenoj istoriji

Russian army soldiers march along the Red Square during a general rehearsal for the Victory Day military parade which will take place at Moscow's Red Square on May 9 to celebrate 70 years after the victory in WWII, in Moscow, Russia, Thursday, May 7, 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Russian army soldiers march along the Red Square during a general rehearsal for the Victory Day military parade which will take place at Moscow’s Red Square on May 9 to celebrate 70 years after the victory in WWII, in Moscow, Russia, Thursday, May 7, 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

MOSKVA | Na Crvenom trgu u Moskvi danas će biti održana vojna parada u čast pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, koja će biti najveća u savremenoj istoriji, objavili su ruski mediji.

Parada u Moskvi biće najveća u savremenoj istoriji.

Najavljeno je da će Crvenim trgom koračati 15.000 ruskih i 1.300 stranih vojnika, uključujući i pripadnike Vojske Srbije. Biće tu i predstavnici Oružanih snaga Zajednice nezavisnih država i jedinice drugih zemalja. Oni će činiti 10 paradnih eskadrona.

U avijacijskom dijelu parade učestvovaće 143 aviona i helikoptera Ratnog vazduhoplovstva Rusije – dva puta više nego prošle godine.

„Velika pobjeda bila je zajedničko, neprocjenjivo dostignuće naroda koji su se borili rame uz rame protiv okrutnog neprijatelja i spasili svijet od nacizma“, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Proslavi 70 godišnjice pobjede na fažizmom u Moskvi prisustvovaće ukupno 30 šefova država i vlada. Sa prostora bivše SFRJ, osim predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, prisustvovaće i predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Makedonije Đorđe Ivanov.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sinoć je prisustvovao svečanoj večeri, koju je predsjednik Rusije Vladimir Putin organizovao za šefove država i vlada, čije delegacije će prisustvovati obilježavanju Dana pobjede.

“Za danas je predviđen i sastanak sa predsjednikom Putinom, a nakon toga zajedničko prisustvo svečanoj paradi, kojom se obilježava 70 godina pobjede nad fašizmom, čemu je ogroman doprinos dala Rusija, ali jednako i svi narodi bivše Jugoslavije, a posebno srpski narod“, rekao je Ivanić u telefonskoj izjavi iz Moskve za BN televiziju.

Današnjoj paradi u Moskvi prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Za mene je ova posjeta Moskvi ujedno i prilika da se sretnem sa važnim ljudima iz ruskog svijeta biznisa, bankarskog sistema, kao i sa predstavnicima ministarstava Vlade Rusije i da sa njima razgovaram o nekim ranijim našim aktivnostima”, rekao je Dodik Srni, ne precizirajući o kojim aktivnostima je riječ.

BN TV