Najveći izazovi Kosovo, Rusija i status Srpske

vucic1BEOGRAD | Zahtjevi za jačanje kosovske nezavisnosti, pritisci na Beograd da uvede sankcije Rusiji i pokušaji da se oslabi Republika Srpska biće najveći politički izazovi Srbije u ovoj godini, ali Beograd već priprema diplomatski odgovor na te zamke, pišu „Večernje novosti“.
Tokom ljeta očekuje se možda i najjača politička ofanziva na Republiku Srpsku, a Zapad će očekivati od Beograda da pripomogne slamanju političkog otpora u Banjaluci, piše list.
U tekstu se podsjeća da će u julu biti obilježeno 20 godina od zločina u Srebrenci i da će mnogi spoljnopolitički centri pokušati da iskoriste taj trenutak kako bi se redefinisao status Republike Srpske u okviru BiH i da bi se ojačala ovlaštenja centralne vlasti.
List navodi da je državni vrh Srbije, od informacija i procjena iz diplomatskih i analitičkih izvora, skicirao taj najteži scenario koji bi mogao da se „servira“ Srbiji za ovu godinu.
Dodaje se da vodeće političke figure u Srbiji već pripremaju i diplomatski odgovor na sve te potencijalne spoljnopolitičke zamke koje očekuju Srbiju.
Procjenjuje se da će prvi veliki izazov biti nastavak pregovora sa Prištinom pod supervizijom EU, koji je već zakazan za 9. februar, a najuticajnije zemlje EU pokušaće da nadležnosti buduće zajednice srpskih opština na Kosovu svedu na „olovke i podmetače za čaše“.
Već na tom susretu moglo bi da bude riječi o 12 briselskih uslova, na kojima prvenstveno insistira Berlin, a koji u velikoj mjeri narušavaju statusnu neutralnost i idu u prilog nezavisnog Kosova.
Od ishoda pregovora direktno zavisi i otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, dok će Beograd insistirati da sva rješenja budu u okvirima Ustava Srbije.
Paralelno sa nastavkom teške „kosovske bitke“ procjenjuje se da bi ukrajinska kriza, pa i veća ratna dejstva, mogla da kulminiraju još od ranog proljeća, a svako produbljivanje sukoba između Rusije i Zapada otežavaće neutralnu poziciju Srbije koja odbija da uvede sankcije Moskvi, iako to Brisel očekuje.
Beograd procjenjuje da će ti zahtjevi EU i SAD biti znatno pojačani u mjesecima koji slijede, a uprkos tome vlada konsenzus da se Kremlju ne okreću leđa.
Srna