Aktuelno

Najznačajniji skup pulmologa u regionu: U Trebinju počeli 27. majski pulmološki dani

TREBINJE │ Dvadeset sedmi „Majski pulmološki dani 2019“ počeli su danas u Gradu sunca, a prema riječima učesnika, ovo je najznačajniji skup pulmologa u regionu.

Ovaj tradicionalni naučni skup u naredna tri dana okupiće oko 200 eminentnih stručnjaka iz Republike Srpske, kao i zemalja u okruženju, a organizatori su Udruženje pulmologa, te Klinika za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić otvarajući skup pulmologa istakao je da mu je veoma drago što je Udruženje pulmologa Republike Srpske odlučilo da tradicionalni skup organizuje u Trebinju, ističući da se nada da će se gosti osjećati lijepo, da će proisteći novi naučni radovi i da će ponovo doći u naš grad.

On je rekao da je uvjeren da Trebinje može da ponudi najbolje uslove za rad učesnicima ovakvim i sličnih kongresa, čime se još jednom naš grad ističe kao mjesto koje postaje sve prepoznatljivije u oblasti kongresnog turizma.

„Svjedoci smo tendencije porasta oboljelih od plućnih bolesti i zato postoji izričita potreba za okupljanjima ovog tipa, na kojima se mogu čuti nova naučna saznanja i razmijeniti stručna mišljenja“, naveo je Ćurić.

Prema njegovim riječima, vjeruje da će ovi dani doprinijeti poboljšanju prevencije i liječenja plućnih bolesti, te da će dati značajne naučne rezultate na dobrobit kako pacijenata iz Republike Srpske, tako i regiona.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić istakla je da bez stalne edukacije ljekara ne bi bilo ni svrhe ulagati u izgradnju novih bolnica i rekonstrukciju postojećih.

„Na ovome kongresu stručnjaci iz pulmologije usavršavaju svoje znanje i razmjenjuju pozitivna iskustva, s ciljem da se unaprijedi zdravlje pacijenata u Republici Srpskoj“, navela je Ivankovićeva.

Ivančićeva je istakla da su pacijentima u Srpskoj dostupni ništa manje kvalitetni modeli liječenja iz ove oblasti nego što u regionu.

Predsjednik udruženja pulmologa Republike Srpske i redovni profesor Univerziteta u Banjaluci prof. dr Mirko Stanetić rekao je da su među jedinim udruženjima u Srpskoj koje kontinuirano organizuje stručne skupove i ima međunarodno priznate publikacije.

„Kroz ovaj kongres najavljujemo novine u liječenju hronične opstruktivne bolesti pluća gdje ćemo prezentovati smjernice koje su iz aprila 2019. godine, te novine iz oblasti liječenja karcinoma i intenzivne medicine iz pulmologije“, naveo je Stanetić.

Pored pulmologa iz Republike Srpske, učestvuju i ljekari iz Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, Kliničkog centra Srbije, te gosti i predavači iz Slovenije, Hrvatske i Makedonije.

M.I.