Након 45 ГОДИНА: ПОРОДИЛИШТЕ у новом руху

ТРЕБИЊЕ │ У Болници Требиње завршена је комплетна грађевинска реконструкција Одјељења за гинекологију и акушерство и одсјека за неонатологију.

Директор Болнице Требиње Васо Мијановић каже да је вриједност радова око 140.000 КМ, те да је трећину потребног новца обезбиједио Фонд солидарности града Требиња, док су двије трећине средства донатора.

„Ово је прва комплетна реконструкција овог одјељења од изградње требињске Болнице 1972. године. Овим смо створили много боље услове за пријем и боравак породиља и гинеколошких пацијенткиња. Надам се да ћемо и убудуће кроз нове инвестиције унапређивати услове за рад гинеколошко-акушерског одјељења и неонатологије“, истиче Мијановић.

Он подсјећа да је раније Болница властитим средствима за потребе овог одјељења купила и нови гинеколошки ултразвук, а од донације Владе Јапана набављен је и нови ЦТ уређај.

Грађевинским радовима генерално је реконструисано око 350 метара квадратних простора па је, напомиње Мијановић, на одјељењу које прима гинеколошке пацијенте и породиље из цијеле источне Херцеговине данас „од пода до плафона“ све ново.

„Оно што је најважније за боравак пацијенткиња на нашем одјељењу и гдје је инвестирано највише новца јесте потпуна реконструкција раније неусловних тоалета и купатила, која је обухватила све – од замјене свих инсталација, отвора до керамичарских радова“, напомиње Мијановић.

Истиче да су извођачи „Херц градња“ санације извели у рекордно кратком року – за 45 дана како би радови што мање утицали на пружање здравствених услуга пацијентима.

Начелик овог одјељења др Срдан Лугоња напомиње да је најважније да су опсежни грађевински захвати у близини осјетљивих пацијената протекли без и најмањих посљедица.

 „Нисмо имали инфекција, што је важно с обзиром на прашину и свакодневан ‘дефиле’ радника кроз одјељење. С овом реконструкцијом, као и набавком одговарајуће опреме, створили су се далеко бољи услови за боравак и лијечење наших пацијената“, истиче Лугоња.

Р.С.