Nakon Bileće i Stolac uklanja partizanska obilježja

ravnogorski-park-u-bileci
STOLAC/BILEĆA | Spomenici Narodno-oslobodilačkoj borbi nestaju iz Hercegovine. Nakon Bileće, na redu je Stolac. Pokušaji revizionizma i uklanjanja tragova antifašističke prošlosti nailaze na osude. Ali ne i većine u opštinskim vlastima.
Vlasti Stoca su donijele odluku o uređenju groblja iz Drugog svjetskog rata, kojom se otvaraju vrata za uklanjanje spomenika Narodno-oslobodilačkoj borbi u tom gradu, javlja FTV.
Načelnik Opštine Stjepan Bošković nije htio komentarisati , a predstavnici Udruženja NOB-a strahuju kako će prvi na udaru biti ostaci velikog spomenika s kosturnicom u centru Stoca.
No, uklanjanje spomenika NOB-u nije stolački ekskluzivitet. Na mjestu gdje je stajala spomen-ploča Desetoj hercegovačkoj brigadi u centru Bileće – kako kažu Bilećani, brigadi koja je u Drugom svjetskom ratu oslobodila Split – izgrađen je Ravnogorski park. Uklonjena ploča će biti postavljena u obližnji Park narodnih heroja.
O premještanju partizanskog obilježja radi podizanja spomenika četnicima u Bileći se slažu i Opština i SUBNOR.
„Imamo park ravnogorskog pokreta, imamo park partizanskog pokreta – to su samo poruke mira da se nikad više ne razjedinimo“, objašnjava Miljan Aleksić, načelnik Općine Bileća.
Ravnogorski park u Bileći i odluka kojom se omogućuju izmještanja partizanskih spomen obilježja u Stocu ukazuju na to da uklanjanje tragova antifašističke tradicije Hercegovine prerasta u trend.
FTV