Након четири деценије: Требињски пречистач иде у реконструкцију

ТРЕБИЊЕ │ Градоначелник Требиња Лука Петровић потписао је данас са заступником њемачко-грчког конзорција „Фајфер – Карканијас“ Славишом Ђурићем уговор о извођењу радова на рехабилитацији требињског постројења за пречишћавање отпадних вода.

Ревитализација пречистача, укупне вриједности 1.666.000 евра без ПДВ-а, трећа је компонента пројекта реконструкције водовода и канализације у Требињу – а омогућена је захваљујући донацији шведске агенције „СИДА“ у износу од милион евра, која ће бити требињски удио у суфинансирању пројекта.

Осталих 666.000 евра биће обезбијеђено из кредитног аранжана са Европском инвестиционом банком, намијењеног пројекту „Водовод и канализација у Републици Српској“, који реализује Влада уз контрибуције локалних самоуправа.

Градоначелник Петровић је рекао да је ће по уговору са њемачко-грчким извођачем радови бити завшени за 305 дана.

„Требињски пречистач отпадних вода коначно ће, након више од 38 година употребе, добити ревитализацију неопходну за његово коришћење – и у наредних 20 година“, рекао је Петровић изразивиши захвалност Краљевини Шведској и агенцији „СИДА“ на вриједној донацији.

Мери Берстром испред агенције „СИДА“ истакла је да Шведска кроз сличне пројекте подршке жели да помогне Босни и Херцеговини на путу према чланству у Европској унији.

Други, веома важан циљ је – заштита животне средине и смањење негативног ефекта климатских промјена, што је за нас јако важан аспект и све што Шведска ради и подржава у БиХ иде заправо у том правцу. Изузетно нам је драго што ће Требиње након овог пројекта имати чисту отпадну воду и здравију околину“, истакла је Берстром.

Помоћник министра финансија и шеф Тима за управљање пројектом „Водовод и канализација у Републици Српској“ Радмила Михић подсјетила да је се овај финансијски и технички веома захтјеван пројекат у различитој динамици проводи у више од 30 локалних заједница Српске, те да је данашњим потписивањем уговора озваничена већ трећа компонента пројекта која се реализује у Требињу.

„Сигурна сам да ћемо у уговорном року имати очекивани резултат који би требало да унаприједи и еколошке и туристичке потенцијале Требиња“, казала је Михићева.

Потписивању уговора присуствовала је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, те представници ЈП „Водовод“ а.д. Требиње, које и газдује пречистачем отпадних вода.

Р.С.