Nakon pola vijeka: USKORO NOVA FASADA NA SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU

TREBINJE │ Trebinjski srednjoškolci od naredne školske godine nastavu će pohađati u rekonstruisanom objektu – sa novom termoizolacionom fasadom, saniranim krovom i zamijenjenim svim otvorima na zgradi.

Kompletni radovi na sanaciji  fasade i krova, te zamjeni preostalih prozora na zgradi koju koriste Centar srednjih škola, Gimnazija „Jovan Dučić“ i Tehnička škola biće finansirani iz gradskog budžeta, projektna vrijednost radova procijenjena je na 380.000 KM bez PDV-a, a u toku je procedura izbora najpovoljnijeg izvođača.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo za Radio Trebinje podsjeća da su otvori na dijelovima zgrade u kojim je gimnazija i Centar srednjih škola još ranije zamijenjeni, tako da je ovim projektom predviđena nabavka i izmjena preostalih oko 40 otvora na prostorijama koje koristi Tehnička škola.

Biće urađena fasada na kompletnom objektu, sa termoizolacijom i u četiri boje. Sadašnja fasada je još iz vremena izgradnje objekta, davnih 60-ih i 70-tih godina prošlog vijeka, a rađena je prema tadašnjim standardima – kao malterisana fasada bez toplotne izolacije“, napominje on.

Objekat se energentski dobiti na punoj efikasnosti tek i rekonstrukcijom krova, čime će, dodaje Rikalo, biti zaustavljeno i kontinuirano propadanje objekta – od vlage koja je prolazila kroz oštećenja na krovnoj konstrukciji.

„Na dijelovima kosog krova biće urađena termoizolacija – sa stiropolom debljine 8 centimetara i PVC folijom između drvenih greda, čime će gubici toplote biti svedeni na minimalnu mjeru. Na dijelu ravnog krova, koji je prilično oštećen i koji na određenim mjestima pušta vodu, prije izolacije biće urađeno varenje svih podbuharenih dijelova i promjena slivnika“, pojašnjava Rikalo.

On ističe da je Grad Trebinje sa projektom rekonstrukcije srednjoškolskog centra konkurisao na sredstva više fondova, da je upravo zahvaljujući donacijama zamijenjen najveći dio otvora, ali i da za preostale radove vremena za čekanje više nema, jer je iz godine u godinu objekat u sve gorem stanju a čekanje samo povećava obim potrebnih radova.

Sve bi trebalo da bude završeno do početka nove školske godine, a benefiti od ove investicije su višestruki.

„Objekat će biti ‘ušuškan’, neće gubiti toplotu a time i značajno smanjiti troškove grijanja, mjesto gdje borave i školuju se naši mladi dobiće ljepši izgled, a najposle – rekostrukcija će zaustaviti dalje propadanje krova i gornjeg dijela objekta jer je curenje vode bilo svake godine sve veće“, ističe Rikalo.

R.S.