Намирнице које ће вас моментално расхладити

limun
Како да се на брзину расхладите током паклених дана?
Освјежиће вас воће и поврће, чај од нане и пића од лимете, а избјегавајте слана и масна јела и алкохол.
Масна и тешка храна додатно грије организам и чини врућину још неподношљивијом. Ипак, није потребно да се одрекнете хедонистичких склоности, посебно ако храну доживите као додатни начин освјежења. И сама природа се за то побринула и обезбиједила нам је много сезонских намирница богатих нутријентима који су највише потребни организму.
„Највише ће нам одговарати кисело млеко, краставац, а за пиће је несумњиво на првом месту лимунада, наравно без шећера, и у њу додајте неколико листова нане“, каже нутрициониста Гордана Ђорђевић.
Воће и поврће су по правилу пуни воде која служи као додатни извор пријеко потребне течности, а истовремено хлади. Додатно, ове су намирнице богате калијумом, електролитом који се интензивно губи знојењем и који је за оптимално функционисање организма неопходно надокнадити.
Најбржи рецепт за освјежење је припрема воћних и салата од поврћа направљених од лубенице, диње, брескви, смокава, ананаса, краставаца, паприке, парадајза, тиквица и патлиџана. Одличан избор су и разне врсте фрапеа с млијеком од житарица и воћем који могу послужити као освјежавајући и хранљив међуоброк.
Листу намирница за освјежење употпуњују разне житарице које (пошто су скуване и охлађене) у комбинацији с поврћем и закисељене лимуновим соком пружају оброк лак за варење, а идеалан за вруће љетне дане.
Додатна погодност оваквих оброка је мноштво влакана које садржи, а која подстичу правилно вјарење и ослобађају те осјећаја надувености, који је дјелимично узрокован и губитком електролита знојењем.
Потребе за протеинима задовољиће риба и млијечни производи са малим процентом масти, а код сира предност дајте мекшим сиревима са што мање масти попут свјежег крављег сира, преноси 24сата.рс.