Наоружани дрон, „паук“ и нови „огањ“ за Војску Србије

4221934_parada-zrenjaninjpg

ЗРЕЊАНИН │ На војној свечаности „Бегеј 2016“ у Зрењанину по први пут је приказано више модела наоружања за Војску Србије које би ускоро требало да уђу у оперативну употребу. Највећа новина је наоружана беспилотна летелица, као и више врста ракетних пројектила, а ради се о пројектима Војно-техничког института из Београда.

Беспилотна летелица „пегаз“ развија се већ дужи низ година, пре свега за извиђање из ваздуха, а у Зрењанину је по први пут приказана и верзија са навођеним ракетама, али без података о каквим ракетама је реч. Визуелни утисак је да се ради о „паметним“ са телевизијским или навођењем путем инфрацрвених зрака.

Raketa-na-Pegazu

Ракета на Пегазу

„Пегаз“ узлеће са писте или посебног катапулта, може имати програмиран лет или се летелицом управља са земаљске станице. Висина лета је око 3.000 метара, а максимална брзина 210 километара на час.

За српску беспилотну летелицу „Институт Михајло Пупин“ направио је земаљску станицу за управљање, која истовремено може да буде и симулатор за обуку.

Занимљив пројекат који је приказан и који ће значајно унапредити ватрену моћ Војске Србије јесте модернизовани ракетни систем „огањ“, са аутоматизованим системом рада и ракетом домета од чак 50 километара.

Постојећи „огањ“ који војска користи још од краја 70-их има домет од 21,5 километара и механички начин рада.

Lansirna-rampa-sa-novim-pro

Лансирна рампа са новим противоклопним ракетама

Нови „огањ“ аутоматски заузима положај, има систем за навигацију и што је најважније ракету са аеродинамчким кочницама, која је много прецизнија од постојеће. Ракета је тежа за три килограма, због аеродинамчких кочница и веће количине ракетног горива.

У Зрењанину су представљени и навођени противоклопни пројектили, који у Војсци Србије требало да замене времешно наоружање из доба Југословенске народне армије.

Најнапредније решење је ракета „паук“, која се испаљује са земље или хеликоптера типа „газела“.

Иако је „паук“ већ био приказан на сајмовима наоружања, сада је приказана фотографија која демонстрира да хеликоптер „газела“ може да носи четири „паука“.

Ракета „паук“ има домет већи од осам километара, наводи се бежично или путем танког оптичког кабла и има главу за самонавођење путем инфрацрвених зрака. Произвођач је компанија „ЕдеПро“ из Београда.

Pauk---prezentacija

Презентација Паука

Брзина је 720 километара на час, што значи да до максималног домета стиже за 40-ак секунди. Није потребна оптичка видљивост посаде и циља, тако да су хеликоптер или возило са кога се лансира ракета много безбеднији на бојном пољу.

Поређења ради, Војска Србија у наоружању има противоклопне ракете „маљутка“ домета три, и „фагот“ домета 2,5 километра, које су знатно спорије, посада до погодка мора да има оптичку видљивост са циљем, а тиме је изложена непријатељској ватри.

Решење које „паук“ сврстава у ранг савремних светских решења јесте тандем (дупла) бојева глава, која пробија оклоп сваког тенка или оклопног возила које данас постоји у свету.

Тенкови и оклопна возила данас имају дупле оклопе, где је први слој састављен од експлозива или тањег оклопа, који ослабљује или потпуно поништава ефекат ракете, на други, знатно јачи слој оклопа.

Дупле, односно тандем бојеве главе, у себи носе два експлозивна пуњења – мање које уништава први слој оклопа, и веће, односно главно, које пробија други, дебљи слој оклопа.

Велика новина, јесте и вођена ракета 2-Т-5, монтирана на оклопно возило ПОЛО М-83, али у овом систему још нема детаља.

ПОЛО М-83 је тренутно главна ударна снага противоклопних јединица Војске Србије, са лансером за шест ракета типа „маљутка“.

На „Бегеју 2016“ представљена је постојећа лансирна рампа са местима за шест ракета, а уз нову ракету, биле су изложене три врсте „маљутки“, једна која се већ користи у војсци, и две коју је модернизовао произвођач – „Крушик“ из Ваљева.

Нова ракета 2-Т-5 има сличну ознаку као и модернизоване „маљутке“ 2-Т-Ф и 2-Т-П, тако да се може претпоставити да се ради у новој, већој и знатно убојитијој верзији „маљутке“.

Лансирна рампа је открила и нови систем за нишањење, који је учигледно направљен за дејства у свим временским условима, дању и ноћу.

Ново наоружање се производи у Србији, а само један мали број компоненти, пре свега електроника и прецизна механика – увозе.

Тактичко-техничке карактеристике су у нивоу наоружања најмоћнијих држава.

Набавка новог наоружања помогла би развој одбрамене индустрије Србије, војсци омогућила да се модернизују по много повољнијим ценама, а новац пореских обвезника остао би у Србији.

РТС