Napeto u Briselu, udaljeni stavovi Beograda i Prištine

20150623170046_311670BRISEL l Pregovori Beograda i Prištine u Briselu traju više od četiri sata, atmosfera je veoma napeta, a očekuje se da dijalog potraje još nekoliko sati.

Kako javlja reporter B92 iz Brisela, dogovoren je samo memorandum o razumijevanju o osiguranju vozila, dok su po pitanju Zajednice srpskih opština stavovi Beograda i Prištine i dalje veoma udaljeni.

„Atmosfera je napeta i teška zbog velikih očekivanja od razgovora. Naša delegacija ulaže puno napora da se postignu određeni rezultati, da se približe stavovi i ostvari napredak. ZSO je ključno pitanje, ključni su zakonski okvir i nadležnost ZSO. Srpska strana pokušava da nađe kopromisno rešenje i uslove da se usvoje principi za ustanovljenje ZSO“, kaže general Dragan Vladisavljević, šef Kancelarije za koordinacije poslova u pregovaračkom procesu sa Prištinom.

On je prisustvovao dijelu razgovora o energetici i kaže da je prištinska strana pokušala da izađe iz tehničkog dijela razgovora.

„Pokušali su da pređu na pitanje imovine, da jednim potezom reše pitanje Gazivoda, Valača i da distributivni sistem na severu KiM preuzmu od Srba u svoje vlasništvo. Stav naše strane je da je ovo pitanje o kom se ne može pregovarati. Predstavnici EU pokušavaju da nađu kompromisno rešenje za obe strane. Verujem da će naša delegacija uraditi sve da dođe do rešenja jer su u igri veliki ulozi sa obe strane“, zaključio je Vladisavljević.
Agencije