Народна скупштина Републике Српске усвојила Закон о раду и Закон о полицији

369673_1
БАЊАЛУКА │ Парламент Републике Српске усвојио је касно ноћас, по хитном поступку Закон о раду као и Закон о Министарству унутрашњих послова Републике Српске.
Скупштинском већином, са 49 гласова „за“ усвојен је нови Закон о раду по хитном поступку. Усвојен је и Закон о полицији по хитном поступку такође са 49 гласова „за“.
Закони су усвојени без присуства чланова опозиције.
Влада Републике Српске прихватила је више амандмана клубова СНСД-а, ДНС-СРС, Социјалистичке партије, независног посланика Илије Стеванчевића и Слободног демократског српског клуба.
Законом о полицији и унутрашњим пословима уређена је надлежност, дјелокруг и основи организације и руковођења у Министарству унутрашњих послова, полицијски и други унутрашњи послови из надлежности Министарства.
Овим законом уређена су и права и дужности из радних односа, обрада личних и заштита тајних података, полицијска обука, дисциплинска одговорност директора и замјеника директора, стручно оспособљавање и усавршавање запослених у Министарству, контрола и јавност рада Министарства.
Влада Републике Српске прихватила је амандмане Коалиције „Домовина“ који се углавном односе на националну заступљеност Бошњака и Хрвата у МУП-у Српске.
Раније је Приједлог закона о раду изазвао хаос у Парламенту Српске.
Најприје су се радници и синдикалци окупили у Бањалуци да би се успротивили усвајању новог закона о раду.
Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић од предсједника Владе Републике Српске Жељке Цвијановић затражила је повлачење Приједлога закона о раду из скупштинске процедуре.
Али, након што је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић наредио да се из скупштинске сале удаљи предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић, скупштинско обезбјеђење је то и учинило.
Ранку Мишић су изнијели на рукама из скупштинске сале, а, како је рекла, то је урађено на најгрубљи начин.
Мишићева каже да је почела да говори с мјеста, негодујући због најаве почетка расправе о новом закону о раду, али да ју је „обезбјеђење вукло по поду, гурало и избацило из зграде Скупштине“.
„Ово није пут демократије, већ поробљавања“, рекла је Мишић.
Због избацивања Ранке Мишић из скупштинске сале, опозиција је напустила засједање.
Посланици Странке напредна Српска Адам шукало и Горан Ђорђић остали су у сали, али су се одлучили да у знак протеста, јер су представници Синдиката избачени из сале Народне скупштине Републике Српске стоје испред говорнице, и нису сједили на својим мјестима.

БН ТВ