Насиље у Барселони потпалило буктињу у Европи

СТРАЗБУР │ Европски парламент у среду дебатовао о ситуацији у Каталонији уз спомињање двоструких стандарда и основних људских права.

ТО су исти они који су признали независност Косова без референдума и Палестину као националну државу, иако то уговор ЕУ не дозвољава, рекао је у среду Британац Стивен Вулф у име групе неопредељених посланика пред Европским парламентом, на дебати о Уставу и стању људских и основних права у Шпанији, у светлу догађаја у Каталонији. Он је поручио да је покушај ЕУ да пребаци одговорност за насиље на каталонски народ права срамота.

– Да су у било којој другој земљи насиљем спречили грађане да се изјасне на референдуму, тражили би чак и економске санкције. Не може се прихватити да политичке снаге у ЕУ поступају на овај начин, као што не може да се прихвати ни једнострано проглашење независности Каталоније – поручио је Патрик ле Ијарик из Уједињене европске левице.

Пољак Антони Легутко испред европских конзервативаца је рекао да је реч о „очигледном јединству одабраних вредности и двоструким стандардима ЕК“.

– Будимо искрени, да се ради о некој другој држави, последице и реторика из ЕК би били много строжи – рекао је Легутко.

Рејмонд Финч, у име групе Европа слободе и демократије, упитао је Рахоја због чега је његова влада контрапродуктивно, бруталном акцијом, препустила иницијативу каталонским националистима, када референдум ионако не би имао вредност по шпанском закону.

– Оваквим деловањем, Рахој и његови саветници потпалили су буктињу у Европи – рекао је Финч.

Да се слобода, демократија и људска права односе само на оне које служе проевропској идеји, закључио је Холанђанин Марсел де Граф, који је говорио у име десничара из Европе нација и слобода.

– Национална сувереност и Устав се за Шпанију признају, али не за Пољску и Мађарску. ЕУ је заједница двоструких вредности и стандарда. То показује сву хипокризију ове Европске комисије – рекао је Граф.

ЗАСТАВА

ШПАНСКОМ представнику сметала је и застава Каталоније, коју су развили неки посланици, па је председавајући тражио да буде склоњена.

Новости