Aktuelno

Nastavak suđenja za ubistvo Srba na Čemernu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH za zločine nad srpskim civilima u selu Čemerno 10. juna 1992. godine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Optužen je i Nehru Ganić, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Breza, da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Na suđenju održanom 31. januara, zaštićeni svjedok „A“ Tužilaštva BiH rekao je da je, nakon pucnja koje je čuo, ispred jedne kuće vidio tijela pet ubijenih muškaraca i jedne žene, koji su prije toga izašli iz podruma.

Svjedok je naveo da je sa udaljenosti 10 do 15 metara vidio Harisa, Senada i Benjamina Sikiru, te Džemala Smolu zvani Haga, da stoje pored ubijenih sa oružjem okrenutim prema njima.

On je rekao da je za odlazak na Čemerno saznao u mjestu Korite, kada im je komandir Kakanjskog voda Teufik Turudić Tufo veče prije napada izdao naređenje da unište haubice.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 časova.