Настављена сједница Народне скупштине: Радници покушали ући у парламент

369673_1
БАЊАЛУКА | Сједница Народне Скупштине која је прекинута на почетку, након два сата паузе је настављена. Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Српске поручила је: „Ако се закон о раду не повуче са дневног реда, сви ћемо ући у скупштину.“

17.32 Клуб посланика СДС-а затражио је петнаестоминутну паузу.

17.31 Приједлог опозиције да закони пређу у редовну процедуру није добио потребну већину.

17.30 Испред скупштине су кратко разговарали Драган Лукач, министар унутрашњих послова и Мишићева. Лукач је рекао Мишићевој да као организатор протеста сноси одговорност и да не позива људе на насиље. Додао је да уколико Мишичева још једном буде позвала људе на насиље да ће сносити одговорност, након чега се Мишићева привремено повукла.

17.15 Скупштина је прихватила захтјев опозиције да се поново гласа о приједлогу опозиције да закони пређу у редовну процедуру.

17.10 Скупштина је прихватила захтјев Драгана Чавића да се поново гласа о његовом захтјеву, односно захтјеву опозиције да се предложени закони врате у редовну процедуру.

17.05 Цвијановићева је овластила Касиповића да преговара са синдикатом али је Мишићева на то пристала само у случају да не буде настављена сједница Народне скупштине Републике Српске.

17:10 Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић још није добила одговор од представника Владе од којих је затражила одгађање сједнице Народне скупштине о новом закону о раду у Републици Српској и то да се одржи састанак с гранским синдикалцима.

17:05 Радници, учесници протеста, покушавају да пробију три кордона полиције да би ушли у парламент. Улазе у зграду чува велики број припадника полиције, међу којима су и „специјалци“.

17:00 На посебној сједници Народне скупштине Републике Српске по хитном поступку се разматра Приједлог закона о раду.

16.35 Да ће опозиција блокирати рад Парламента ако се не повуче гласање о приједлозима НДП-а да се закони врате у редовну процедуру поручили су и остали челници Савеза за промјене.

16.25 Драган Чавић, предсједник НДП-а запријетио је да ће опозиција блокирати рад Парламента ако се не повуче гласање о приједлозима његове странке да се закони врате у редовну процедуру.

„По цијену да на нас пошаљу полицију нецемо им дозволити да наставе рад све док се сједница не врати на почетак“, рекао је Чавић.

16:20 Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и да су протести Савеза синдиката Републике Српске дио демократске вриједности друштва, коју треба поштовати.

„Новим законом о раду нико не жели угрозити права радника и демагогија је да ће /та права/ бити угрожена његовим усвајањем. Док су протести у оквиру нормалног изражавања несагласности, нема никаквих проблема“, рекао је Додик новинарима.

Он је рекао да се некада у друштву морају донијети тешке одлуке и да Република Српска радно законодавство мора прилагодити земљама у окружењу.

„Чињеница је да Република Српска радно законодавство није регулисала као земље у окружењу и то је проблем. Нови закон о раду је било неопходно усвојити прије три – четири године, а упорно смо водили социјални дијалог да буде усвојен“, додао је Додик.

Према његовим ријечима, дио раније стечених права радника ће бити другачије дефинисан.

„Дугорочно гледано, нови закон о раду биће добро рјешење за Републику Српску. Бићу захвалан да данашњи протести прођу у најбољем реду и да на крају опет разговарамо о побољшању лоших ствари“, додао је Додик.

16:10 Сједница Народне скупштине Српске биће настављена у 17 часова.

15:40 Предсједник Савеза синдиката је одустала од договора са Владом Српске, те захтјева потпуно повлачење приједлога закона из процедуре. Додала је да ће синдикалци остати док не добију одговор, а уколико Влада не пристане на њихове захјеве запријетила је да це синдикалци ући у дворану.

15:30 Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић захтјевала је од предсједника Владе Републике Српске да се усвајања новог закона о раду врати у редовну процедуру. Уколико се то деси, Савез синдиката ће ући у преговоре са Владом Српске, а уколико не, биће свашта, поручила је Мишићева.

Предсједница Владе Српске је одговорила да јој је потребно пола сата да донесе одлуку о приједлогу Савеза синдиката.

15:20 Након разговора Мишићеве са предсједником Владе Жељком Цвијановић, Ранка Мишић се обратила радницима и рекла да она захтјева од Парламента да се повуче закон из процедуре. Предсједник Синдиката се вратила у Парламент како би наставила да разговара са представницима појединих политичких партија.

15:10 Сједницу Народне Скупштине је прекинута одмах на почетку, а посланици су се подијелили по одборничким групама и имају састанке на различитим локацијама унутар зграде, јављају новинари са лица мјеста.

Раније је, након преговора са полицијом, један дио радника заједно са предсједником Савеза синдиката Републике Српске Ранком Мишић је ушао у Народну скупштину Републике Српске. Мишићева тренутно у скупштинској сали разговара са премијером Републике Српске Жељком Цвијановић.

Како јављају новинари, радници су покушали да уђу у зграду Народне скупштине Републике Српске, било је нагуравања али нису успјели да прођу поред полицијских снага.

Нешто прије тога, предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић ушла је у зграду скупштине и на пријавници је питала особље када почиње сједница. Уколико се усвоји дневни ред на сједници Парламента, Мишићева је најавила да ће са 300 радника ући у зграду Скупштине.

Раније је протестна колона кренула испред зграде Савеза синдиката Републике Српске, наставља главном улицом Краља Петра И Карађорђевића до раскрснице код Народног позоришта, гђе ће се раздвојити у двије колоне, и тако формирати прстен око Народне скупштине Републике Српске гђе би у 15 часова на посебној сједници по хитном поступку требало да се разматра Приједлог закона о раду.

Говорећи окупљеним радницима предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић је рекла да радници неће дозволити усвајање новог закона о раду нити поништавање општег колективног уговора и припадајућих радничких права.

„Позивам вас да достојанствено, без једне ружне ријечи, једног камена и једног папирића, дођемо пред Народну скупштину. Уздигнутих руку да покажемо да су наше намјере часне, ући ћемо у Народну скупштину гђе желимо да се обратимо народним посланицима које смо ми бирали“, рекла је Мишићева.

Она је позвала раднике да буду достојанствени и не чине ништа што није у складу са законом, а у случају да полиција употријеби силу да пруже пасивни отпор тако што ће да сједну на пут.

Предсједница синдката позвала је полицију да се држи закона и поручила да нико, па ни они, не треба да се плаше радника.
БНТВ