Nastavljena trka za većinom, sutra moguć zahtjev za vanrednu sjednicu Skupštine

skupština rs prazna sala
BANJA LUKA | Milorad Dodik rekao je da će aktuelna skupštinska većina podržati inicijativu opozicije za sazivanjem Posebne sjednice o aferi papak.

Igor Radojičić nakon jučerašnje objave da napušta Klub SNSD-a, održao je sastanak sa Miloradom Dodikom I objavio da je postignut odredjen dogovor. I dalje traje bezpoštedna trka Saveza za promjene I aktuelne vlasti za većinom u Narodnoj skupštini.

Uzavrelo je kao u košnici ali i dalje se ništa ne zna tvrdi izvor iz Saveza za promjene. Drugi izvor, takodje iz opozicije, uvjerava, u pokušajima da Savez za promjene obezbjedi potrebnu većinu za obaranje aktuelne radi se neprekidno vrlo ozbiljno.

Zvanično se u javnost još ne izlazi sa bilo kakvim informacijama. Iz SNSD-a se prvo pojavila špekulacija da je Milorad Dodik, Igoru Radojičiću ponudio da zamijeni Željku Cvijanović u fotelji premijera ali je kasnije takva poluinformacija demantovana iz izvora bliskih SNSD-u.

U medjuvremenu Igor Radojičić, koji je juče objavio da je napustio Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini, na twiteru 24 sata kasnije objavio je da je održao sastanak sa Miloradom Dodikom i šefom poslaničkog Kluba SNSD-a Radovanom Viškovićem.

Radovan Višković je izjavio da je bilo sporno jedno kadrovsko riješenje koje je obustavljeno čim je uočeno da su razlozi zbog kojih se Radojičić buni opravdani. Iako je u ponedjeljak predsjednik SNSD-a rekao da poštuje Radojičićev izbor ali da nije u pravu.

„Milorad Dodik, Radovan Višković i ja imali smo dug razgovor. Nije baš bio ugodan ali smo pokušali spustiti napetost i tražiti riješenja.

U tom razgovoru imamo odredjeni dogovor i vidjećemo da li će svako da ispuni svoj dio.“-objavio je Igor Radojičić na tviteru.

Naravno da Radojičić nije otkrio ništa više a na telefon se nije javljao.

Marko Pavić koji je u ponedjeljak dobio ponudu Adama Šukala da se Koalicija centra, čije članice su i DNS i Napredna Srpska, prikloni novoj skupštinskoj većini, za BN je potvrdio da je dobio takvu ponudu ali da za sada ostaje pri stavovima od ponedjeljka da je vladajuća koalicija čvrsta.

O Šukalovom prijedlogu, ipak će, potvrdjuje lider DNS-a, raspravljati najviši organi stranke, najkasnije do 20 juna.

Da je sve i dalje u gustoj magli pretpostavljaju i analitičari. Magla je trenutno najgušća a postepeno bi mogla da se razrijedi kako se bliži nastavak rada Parlamenta.

Poslanici Saveza za promjene nastavili su i prikupljanje potpisa za sazivanje Posebne sjednice skupštine o Aferi papak koja bi mogla da se održi prije nastavka četvrte redovne koja se očekuje 23 juna i mogla bi da bude prvi pokazatelj ko ima i koliku većinu.

Broj poslanika kojima nezvanično raspolažu oba bloka, i vladajući i opozicioni, mijenja se iz dana u dan,a zahtjev za vanredno zasijedanje parlamenta mogao bi biti upućn već sutra,nakon ćega ostaje sedam dana za njeno sazivanje.

BN TV