НАТО њемачким војницима плаши Русију

1

МОСКВА │ Њемачка шаље војнике и војну опрему у Литванију и Пољску као дио НАТО снага за брзо реаговање како би Алијанса Русији демонстрирала снагу, истиче Спутњик.

Спутњик преноси наводе аустијског листа „Контра“, који пише да је њемачки Бундесвер послао војнике на „источни НАТО фронт“.

Чак је, и ако је размјештање неколико стотина њемачких војника на границу са Русијом био симболичан потез, јасно се може тумачити као знак да сјеверноатлантска војна алијанса жели даље проширење, тврди аутор текста у „Контри“.

Стотину педесет њемачких војника из 292. пешадијског батаљона премјештено је у Летонију заједно са оклопним возилима на три мјесеца.

Званичан разлог овог премјештања су „едукација и тренинг“, извјештава часопис. Њемачки Бундесвер је такође потврдио да ће се батаљон њемачке механизоване пјешадије придружити пољској армији.

До 2021. године, 700 војника и 44 оклопна транпортера биће потпуно интегрисани у Оружане снаге Пољске.

То значи да ће се Источна Европа суочити са приливом приближно хиљаду њемачких војника, чији ће задатак бити да застраше Русију тиме што ће представљати сталну пријетњу због могућности евентуалног напада.

„Да ли Њемци то заиста желе“, пита се аустријски новинар.
Агенције