НАТО жели да код Срба промијени негативну слику

Представници америчке Амбасаде у Београду и НАТО-а појачали су активности на приближавању Србије западној војној алијанси, а циљ је да оснују „клуб 100“, у који би ушли универзитетски професори и јавне личности, који би пропагирали напуштање војне неутралности Србије, пишу „Вечерње новости“.

Позивајући се на одлично обавијештене изворе, лист наводи да је други секретар у Амбасади САД Џон Бовермастер недавно рекао да ће се средином септембра на Фрушкој гори окупити група професора ради припрема и едукације за популаризацију НАТО-а.

У тексту се напомиње да Бовермастер напушта функцију, те да је план да пројекат, који је он започео, заврши његов насљедник Џон Радефорд.

Суштина је у томе да се уз пропагандни рад појачају и оперативне активности на терену.

Лист истиче да се ова опсежна акција ослања на глобалну стратегију Запада о „елиминисању малигног утицаја Русије на Балкану“.

У тексту се додаје да је кључна зона појачаног пропагандног дјеловања управо Србија, али и Република Српска, „у којој обавјештајци НАТО-а и западних служби имају специјалан задатак да прекину чврсту спону /предсједника Српске/ Милорада Додика с Кремљом“.

Наводи се да је у Београду прошлог мјесеца боравила Чинчила Моли из Одсјека за пропагандну дјелатност Европске команде НАТО-а, да је разговарала са представницима неких невладиних организација и распитивала за став јавности према САД и НАТО, као и да ли се тај однос може мијењати.

У тексту се додаје да је њу интересовало и да ли је довољно добро представљена сарадња Министарства одбране и Војске Србије са НАТО-ом, као и шта је све предузето на промоцији вјежбе „Србија 2018“, коју у октобру у Младеновцу организују НАТО и МУП Србије.

Отприлике у исто вријеме, истичу „Новости“, у београдсклом хотелу „Краун плаза“ одржан је састанак поводом заједничке вјежбе „Србија 2018“ којем су, између осталих, присуствовали шеф канцеларије за евроатлантско и глобално партнерство у Сектору за политичка и безбједносна питања Алијансе Џејмс Меки и референт НАТО-а за Србију Анжелик Томсен-Барнет.

Наводи се да је умјесто саме вјежбе, главна тема био план промоције Алијансе у Србији.

Лист наводи и да америчка Амбасада подржава и помаже активности појединих невладиних организација, које се баве промоцијом НАТО-а, те подсјећа да је средином маја у хотелу „Кристал“ у Београду одржана конференција под називом „Обликовање будућности Србије у ери несигурности“ у организацији Атлантског савјета Србије, на којој се говорило о предностима сарадње Србије са НАТО-ом и САД.

Агенције