Научници открили зашто је пало 200 авиона!?

avioni

Истраживачи из НАСА дошли су до податка да су ситне честице леда, које су готово невидљиве људском оку, управо те које могу да буду узрок пада авиона и смрти на стотине људи. Оне су ситније од брашна, а постоји велика могућност да су довеле до пада најмање 200 авиона у последњих 20 година.

Упркос ранијем мишљењу да је немогуће формирање леда на висини од 10 километара, висини на којој лети већина комерцијалних авиона, извештај о паду авиона Ер Франс 477 из 2009. године у угледном научном магазину Њу Сајентист, показује другачије.

Авион се срушио у Атлантски океан између Рио де Жанеира и Париза, а биле су потребне две године да се олупина извуче из воде.

Ледна блокада у сензорима за брзину постала је значајан фактор приликом истраге, која је у почетку показала како су за пад одговорни грешка у софтверу и пилот.

Честице леда нису видљиве радарима, а блокада коју су узроковале збунила је пилоте, што их је највероватније натерало да нагло окрену труп авиона, што се испоставило као фатална грешка.

Сматра се да се облаци ледених честица стварају дубоко унутар олуја праћених грмљавином, које усисавају топао ваздух, који се након тога леди и ствара сићушне ледене кристале.

Телеграф.рс