Nauka potvrdila: Fredi je najbolji pjevač svih vremena

Grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika provela je istraživanje na osnovu koga je Fred Merkjuri, pokojni pjevač grupe Kvin, najbolji pjevač svih vremena.

Iako nisu testirali urbani mit po kom je Merkjuri imao raspon glasa od pune četiri oktave, otkrili su neke više nego zanimljive činjenice o glasu legendarnog pjevača.

Fred Merkjuri rođen je na današnji dan 1946. godine. Umro je 1991. godine od posljedica infekcije HIV virusa. Bio je jedan od najautentičnijih, ali i najintrigantnijih ličnosti u svijetu muzike i šou-biznisa.

Frontmen kultnog benda bio je poznat kao tenor, a zapravo je bio bliži baritonu.

Tim naučnika to je bazirao na šest intervjua koje je frontmen grupe Kvin dao, a koji su otkrili da je prosječna frekvencija njegovog glasa 117,3 herca.  Njegove glasnice snimili su u čak 4.132 sličice u sekundi, da bi mogli tačno da vide da je Frediju uspijevalo to što mu je uspijevalo.

Zaključili su da su se njegove glasne žice kretale brže nego kod drugih ljudi.

Kvantitativna analiza koja je koristila novouvedeni parametar za procenu pravilnosti vokalnih vibracija potkrijepila je svoju perceptivnu nepravilnu prirodu, sugerišući da je pravilnost vibrata distinktivno obilježje pjevačkog glasa, piše u studiji.

Agencije