Не могу се искључити напади у БиХ

mektic

САРАЈЕВО I БиХ не може у потпуности искључити могућност нових терористичких напада, али се активно ради на превентивном ђеловању, кроз сарадњу обавјештајних и безбједносних структура, те свих других битних институција, поручио је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић, учествујући на Конференцији о управљању посљедицама терористичког акта, одржаној у Сарајеву.

У БиХ и даље постоје групе које су прихватиле једну врсту радикалног и насилног екстремизма, а додатна пријетња су и држављани који ратују на страним ратиштима и који се враћају у БиХ, истиче министар Мектић и додаје да се кроз координацију свих безбједносних и обавјештајних снага чини све на откривању случајева, пресјецању и процесуирању оваквих група, те да се активно ради и на дерадикализацији у БиХ.

„У посљедње вријеме појавио се одређен број држављана БиХ који желе да постигну договор са Тужилаштвом и Судом БиХ о споразумном признању кривице. Ми у потпуности не можемо искључити могућност неког терористичког напада, то може бити и као самостална идеја неког радикализованог појединца. Обавјештајне структуре и све безбједносне агенције на нивоу БиХ, кад је у питању тероризам и превентивно ђеловање, спречавање одређених аката, постигле су један ниво сарадње око хитног међусобног извјештавања, хитног предузимања мјера. Чинимо све, улажемо највише наших ресурса да предуприједимо такве догађаје.“

Коментаришући параџемате у БиХ, Мектић напомиње да је дошло до одређеног помака у овом случају, али да ће они који нису прихватили да се врате под окриље Исламске заједнице бити предмет државе.

„Нећемо дозволити да у појединим објектима јавно испољавају екстремизам, радикализам, насилни екстремизам, заговарају, подржавају и величају терористичке акте.“

У БиХ је неопходна координација безбједносних, обавјештајних и правосудних институција, Оружаних снага, као и организација и институција цивилног друштва, како би се спријечио тероризам, али и што ефикасније ђеловало уколико до њега дође, сагласан је Мектић са учесницима Конференције о управљању посљедицама терористичког акта, у организацији Министарства безбједности и Мисије ОЕБС-а у БиХ.

„БиХ је преживјела терористичке нападе у Бугојну, Рајловцу, Зворнику, на Америчку амбасаду. Само уз подршку свих домаћих институција и на државном нивоу и на локалном, можемо преживјети такве ствари и можемо имати икакав живот након таквих ужасних напада“, поручио је шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур.

БиХ је након посљедњег терористичког напада у Рајловцу постигла значајан напредак и у дијелу надлежности појединих безбједносних и правосудних институција за истраживање терористичких напада, поручено је у Сарајеву.

БН ТВ