Не поскупљује струја у РС

ТРЕБИЊЕ l Ниједно зависно предузеће из система ЕРС-а није поднијело захтијев Регулаторној комисији за енергетику за промјеном цијене електричне енергије, дакле поскупљења електричне енергије неће бити, каже Ана Бокоњић Буха, портпарол Електропривреде РС.

„Електропривреда Републике Српске је друштвено одговорна компанија која неће дозволити још један удар на џепове грађана Републике Српске у наредном периоду“, истиче она и додаје да је просјечна цијена електричне енергије за домаћинства по киловат часу у протеклих шест мјесеци износила 13,1 пфенинга и то је једна од најјефтинијих цијена електричне енергије, како у региону, тако и у Европи.

Према њеним ријечима Електропривреда Републике Српске ће и даље бити најјефтинији понуђач и сигуран снабдијевач свих својих купаца, а увећање цијене на рачунима за електричну енергију од 0,7 одсто не односи се на цијену електричне енергије.

Портпарол Електропривреде РС прецизира да се ради о посебној накнади  која не представља приход Електропривреде Републике Српске, нити њених зависних предузећа.

“У складу са директивама ЕУ, БиХ и РС преузеле су обавезу увећања  удјела електричне енергије произведене из обновљивих извора, дакле ради се о намјенским средствима путем којих се врши плаћање у систему подстицаја”, тврди Бокоњић Буха.

Подсјећамо, поједини медији из РС јуче су објавили вијест да би од јануара могло доћи до поскупљења електричне енергије.

Радио Требиње