Ne poskupljuje struja u RS

TREBINJE l Nijedno zavisno preduzeće iz sistema ERS-a nije podnijelo zahtijev Regulatornoj komisiji za energetiku za promjenom cijene električne energije, dakle poskupljenja električne energije neće biti, kaže Ana Bokonjić Buha, portparol Elektroprivrede RS.

„Elektroprivreda Republike Srpske je društveno odgovorna kompanija koja neće dozvoliti još jedan udar na džepove građana Republike Srpske u narednom periodu“, ističe ona i dodaje da je prosječna cijena električne energije za domaćinstva po kilovat času u proteklih šest mjeseci iznosila 13,1 pfeninga i to je jedna od najjeftinijih cijena električne energije, kako u regionu, tako i u Evropi.

Prema njenim riječima Elektroprivreda Republike Srpske će i dalje biti najjeftiniji ponuđač i siguran snabdijevač svih svojih kupaca, a uvećanje cijene na računima za električnu energiju od 0,7 odsto ne odnosi se na cijenu električne energije.

Portparol Elektroprivrede RS precizira da se radi o posebnoj naknadi  koja ne predstavlja prihod Elektroprivrede Republike Srpske, niti njenih zavisnih preduzeća.

“U skladu sa direktivama EU, BiH i RS preuzele su obavezu uvećanja  udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, dakle radi se o namjenskim sredstvima putem kojih se vrši plaćanje u sistemu podsticaja”, tvrdi Bokonjić Buha.

Podsjećamo, pojedini mediji iz RS juče su objavili vijest da bi od januara moglo doći do poskupljenja električne energije.

Radio Trebinje