Неефикасни кривични поступци, главни проблем у функционисању правне државе

ТРЕБИЊЕ I Главни проблем у функционисању правне државе на простору бивше Југославије су неефикасни кривични поступци, што изискује измјене кривичног законодавства, истакнуто је на годишњој конференцији на тему „Кривично законодавство и функционисање правне државе“, којој у Требињу, у организацији Српског удружења за кривичноправну теорију и праксу из Београда, и уз подршку Града Требиња, присуствује тридесетак истакнутих правника кривичара са простора бивше Југославије и Русије.

Проф. Станко Бејатовић, предсједник овог удружења, истиче да се годишња конференција одржава десету годину заредом на простору РС, с циљем сагледавања кривично-правних аспеката функционисања правне државе и размјене искустава.

„Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу из Београда је наставак Југословенског удружења за кривично право, то је најстарија асоцијација правника кривичара на простору бивше Југославије, која постоји већ скоро 70 година. Са колегама смо изванредно сарађивали и током ратних сукоба на нашим просторима и драго нам је да се овај скуп по други пут организује у Требињу“, каже Бејатовић.

Главни проблем у функционисању правне државе на простору бивше Југославије су, како истиче, неефикасни кривични поступци, који неријетко губе функцију превенције криминалитета.

„У Србији имамо велики број кривичних предмета, 15 одсто кривичних поступака трају преко пет, неријетко и преко 15 година, што је невјероватно. То су главни проблеми у функционисању правне државе не само у Србији него и у другим државама бивше Југославије. Циљ ових скупова јесте да укажемо како и на који начин кривичне поступке учинити ефикаснијим, јер када су кривични поступци ефикасни, онда је кривично право у функцији превенције криминалитета. У супротном, кривично право може бити стимуланс за вршење кривичних дјела“, наводи Бејатовић.

Незир Пивић, замјеник министра правде БиХ истиче да је Закон о Високом судском и тужилачком савјету БиХ актуелно питање правосуђа БиХ и да ефикасност кривичног поступка на нивоу БиХ није на највишем нивоу, што изискује измјене законодавства.

„Важно је да се настави расправа о Закону о високом судском и тужилачком савјету БиХ, која ће на прецизан начин дефинисати начин избора судија и тужилаца, функционисања унутар ВСТС, одлука које су у складу са препорукама Европске комисије и других препорука које су гледиште експертских тимова. Кад је у питању функцинисање правосуђа, примјетно је да је присутан велики број кривичних дјела и на нивоу ентитета и на нивоу цијеле БиХ, да поступци јако дуго трају и да ефикасност кривичног поступка није на највишем нивоу. У том смислу је потребно да се измијени одређено законодавство, прије свега Закон о кривичном поступку. Актуелно је и питање измјене Закона о кривичном поступку, то је јуче усвојено на Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, вјерујем да ће на наредној сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ поново бити расправљано о овоме приједлогу и вјерујем да ће имати подршку“.

Он је рекао да је на нивоу БиХ потребно боље уређење правосуђа, како не би долазило до застарјелости предмета, те већи број судова и судаца, да би се пристигли предмети благовремено рјешавали.

„Потребна је и анализа Закона о кривичном поступку, од 2003. када је донесен сет закона из области кривичног законодавства, како би се знало шта је неопходно учинити у измјенама Закона о кривичном поступку и мислим да се иде у том правцу“,нагласио је Пивић.

Станко Бејатовић, Елена Баргејева и Незир Пивић

Правник Елена Баргејева из Међународног савеза правника и проф. Московског државног универзитета наводи да се Русија успјешно носи са ефикасношћу кривичних поступака.

„Ми смо на пољу кривичног законодавства предузели двије мјере, повећали смо санкције за најтежа кривична дјела, а са друге стране, и у томе смо прилично успјешни, водимо рачуна да кривични поступци буду што ефикаснији. Нама није циљ да људи буду што више у затвору већ да санкција која им буде изречена буде фактор супростстављања вршењу криминалитета“, каже Баргејева.

Она је навела да је у Русији кривично право посљедње средство у борби против криминалитета, при чему се путем културе, повећања степена образовања и других начина настоји утицати на грађане да увиде штетност вршења кривичних дјела.

Данашњи скуп у име града домаћина поздравио је градоначелник Требиња Лука Петровић, истичући да је важно што су се управо у нашем граду, под покровитељством Града Требиња, одржава скуп најбољих стручњака из области правосуђа.

„Нама је драго да су се овдје окупили еминентни људи из Уставног суда Србије, Уставног суда БиХ, из судова широм РС, Касационог суда Србије, као и уважени правници Русије. Наравно, овдје су и правници из Требиња, који желе да чују нова сазнања, да се упуте у нове начине рјешавања законодавних проблема. Веома је важно да су ови стручњаци препознали град Требиње као гостољубивог домаћина и ми ћемо настојати да наставимо плодну сарадњу са њима и у будућности“.

Годишња конференција на тему “Кривично законодавство и функционисање правне државе“ у хотелу „Нар“ са радом завршава сутра.

В.М.