Неиспуњено обећање Владе РС: Борба против корупције и криминала мртво слово на папиру

javne nabavke

БАЊАЛУКА │ Како се Влада РС бори против криминала и корупције?
Средином децембра 2014. године, представљајући Програм рада Владе Републике Српске за мандатни период 2014. – 2018, премијерка тог ентитета Жељка Цвијановић је у свом експозеу између осталог најавила да ће борба против криминала и корупције бити свакако приоритет у раду Владе.
Осам мјесеци касније, тим Истиномјера одлучио је провјерити колико се заиста Влада РС бавила тим питањима, да ли је то био њен приоритет, те који су конкретни кораци направљени.
„Истражујући активности Владе РС, дошли смо до информација да се Влада на својим сједницама, њих укупно 33. одржане, криминалом и корупцијом бавила само једном. На 9. сједници, одржаној 26.02.2015. године, Влада РС усвојила је Информацију о Нацрту стратегије и Акционог плана за борбу против корупције у БиХ за период од 2015. до 2019. године“ наводи ауторка Аида Ајановић из Истиномјера.
Истиче како се на осталим одржаним сједницама о криминалу и корупцији није говорило.
Оно што Влада РС јесте успјела направити, након трећег јавног позива за именовање чланова, је формирати Комисију за спровођење Стратегије за борбу против корупције РС. Конститутивна сједница Комисије одржала се 24.04.2015. године. На њој се требао представити наставак активности Владе Републике Српске у превенцији и борби против корупције, успостављањем и провођењем механизама за имплементацију Стратегије борбе против корупције у Републици Српској као и Акционог плана, у складу са обавезама Републике Српске и Босне и Херцеговине на путу ка Европској унији.
„Комисију, чији је предсједник министар правде, Антон Касиповић, чини 12 пуноправних чланова и шест чланова у својству посматрача. Након одржане сједнице, предсједник Комисије је изјавио, ‘Упознали смо се и о листи обвезника за извјештавање о Акционом плану и представили апликацију за потпуно анонимне и безбједне пријаве о постојању корупције’“, истакнуто је у анализи.
Након конституирајуће сједнице, Комисији се губи сваки траг. Нису доступне информације о томе да ли је одржала додатне сједнице, те подузимала конкретније кораке у спровођењу Стратегије.
„Подсјећамо, Стратегија за борбу против корупције РС усвојена је у прошлом мандату, тачније крајем 2013. године. С тим у вези, и Комисија за њено спровођење требала је бити давно формирана, али је проблем био у именовању независних чланова исте“, речено је у анализи.
Подсјећамо, први Јавни позив за именовање чланова Комисије био је објављен још у априлу 2014. године, а поништен је из разлога што није било пријављених из реда академске заједнице и медија. Поновљени Јавни позив расписан је у августу 2014, да би се позив поново поништио, јер није било пријављених кандидата испред академске заједнице.
Из горе наведеног може се закључити да оно што на први поглед изгледа као приоритетно бављење корупцијом јесте, прије свега, рјешавање заостатак из претходног мандата.
„Свакако треба споменути да је СНСД, партија из које долази премијерка Цвијановић, у свом програму пред изборе 2014. године понудила свега пет обећања која се односе на борбу против корупције и других облика криминала. Након првих 100 дана рада Владе РС, Истиномјер је оцијенио да нити на једном од тих обећања није се започео рад. Ни шест мјесеци касније бољу оцјену не можемо дати“, речено је.
У контексту борбе против корупције, свакако треба споменути и да истрага о афери “Два папка” још увијек није приведена крају. Афера је везана за “куповину” двојице заступника, како би владајућа коалиција у РС-у осигурала већину у Народној скупштини. Снимак разговора у ком премијерка Цвијановић дискутује о куповини посланика је први објавио портал Кликс, након чега су новинари овог портала привођени на информативне разговоре, а претресана је и редакција овог портала.
„Док чекамо конкретније мјере за борбу против корупције, или извјештај о истим, на основу горе изнесеног закључујемо да Влада РС није у врх приоритета ставила ову област и због тога она, заједно са премијерком Жељком Цвијановић добија оцјену неиспуњено“ закључак је анализе.
Бука