Нема више ризика од поплава: ПРОБИЈЕН ТУНЕЛ за одводњавање Билећког поља

БИЛЕЋА │ Тунел за превођење плавних вода из Билећког поља у акумулацију Билећа, дужине око 1.800 метара, пробијен је јуче, након двије и по године интензивних радова.

Радове на пробијању тунела финансирале су Хидроелектране на Требишњици, а извођач је фирма „Интеграл инжењеринг“.

Гордан Мишељић, директор Хидроелектрана на Требишици, каже да је пробијењем тунела окончана прва фаза пројекта одводњавања Билећког поља.

Слиједе послови на изградњи секундарне бетонске облоге и осигурања тунела, те излазне и улазне грађевине, након чега ће се у наредној фази пројекта приступити градњи мреже сабирних канала кроз поље, којим ће се додатно смањити ризици од поплава.

Радови на пробијању тунела ХЕТ су коштали више од 6 милиона КМ, док је укупна вриједност пројекта близу 9 милиона КМ.

„Овим се увелико смањује могућност поплава у Билећком пољу. У сваком случају, један велики грађевински пројекат, који је успјешно завршен – без људских жртава или материјалне штете“, рекао је Мишељић, који је са сарадницима из ХЕТ-а и делегацијом Општине Билећа данас посјетио градилиште.

Извршни директор ХЕТ-а за производњу и техничке послове Илија Таминџија истиче да тунел нема хидроенергетску намјену, те да је његова функција искључиво у заштити билећких насеља од поплавних вода.

„Након пробијања тунела слиједе радови на изградњи мреже канала, чија је функција прикупљање поплавних вода и њихово усмјеревање у тунел. Завршетком овог посла, иако неће моћи бити евакуисан комплетан поплавни талас – мјештани засигурно више неће имати штета од плављења“, појаснио је Таминџија.

Начелник општине Билећа Миљан Алексић изразио је задовољство што ће пројектом превођења вода у Билећко језеро бити стављена тачка на вишегодишњи проблем плављења домаћинстава у билећким насељима у пољу, али и наду да ће сарадња општине Билећа и ХЕТ-а бити настављена и на другим пројектима од заједничког интереса.

Иако изграђени тунел нема директне хидроенергетске ефекте – они се, како је речено, могу очекивати: елиминација ризика од поплава у Билећком пољу смањује притисак на управљање и ствара услове да се оптималније користи потенцијал акумулације Билећа.

Р.С.