Neobičan hobi: SPOJIO GUSLE I VESTERN

Mnogi Trebinjca Juga Ilića poznaju i prepoznavaju kao vrsnog guslara, ali rijetko ko zna da je ovaj čovjek jedan od najzagriženijih ljubitelja ali i pozavalaca vestern filmova.

Posjeduje kolekciju od više stotina DVD vestern filmova a kako kaže, pogledao ih je (i zapamtio) više od hiljadu. Kada je, jednom prilikom, gostovao u programu Radio Trebinja postavili smo mu, on za to naravno nije znao, svojevrstan kviz na temu: vestern filmovi. I sva pitanja je u trenutku pogodio.

„Pasionirani sam ljubitelj vesterna. Imam zbirku od 300 filmova, ti su mi omiljeni. Koliko mi finansijske mogućnosti dozvoljavaju sakupljam i sve vezano za ove filmove, a pogledao sam ih … ma više ne znam ni broj. Kući kad sjednem da gledam filmove, gledam ih sam. Dosadio sam im svima sa vesternima ha ha ha“, kaže sa „zaraznim“ osmjehom Jugo i nastavlja.

„I što je još sve interesantnije, sve mi to ostaje u memoriji. Dokle je to stiglo, kada gledam filmove ponovo, osjećam kao da sam ih napamet naučio“, priča nam Jugo.

Mnogo je detalja vezanih za ovu njegovu ljubav, a svi u sebi imaju veliku dozu humora. Posebno se izdvaja događaj sa jednog Festivala guslara u Obrenovcu.

“Idući po festivalima, sakupljao sam filmove, upoznavao se sa ljudima, širio poznanstva i znanja o vesternima. Na festivalu u Obrenovcu, po završetku koncerta, dolazi jedan moj poznanik i nosi tri prepuna paketa vesterna. Namjeravao sam da kupim nove fimove za moju kolekciju. Zamislite samo scenu, ja u hercegovačkoj nošnji, sa njim pričam i razgovaram, a ljudi prilaze i ništa im nije jasno. Tu smo mi pričali dugo, i kada su me kolege guslari upitali koliko sam kupio filmova, rekao sam im nijedan, sve sam ih imao. Čudili su se i oni i ovaj moj poznanik iz Obrenovca. Čudno ali sve sam ih ili imao ili pogledao“, priča nam Jugo i dodaje da često drugima pozajmljuje filmove.

„Najveći problem je što zaboravljaju da vrate, pa ih onda moram podsjećati. Ali kolekcija filmova i dalje raste“, govori nam Jugo.

Moramo priznati da smo sumnjali da baš tako dobro poznaje filmove. I naravno, napravili smo kviz znanja. I sve snimali. Počeli smo sa „Poštanskom kočijom“ iz 1939. godine.

Jugo je znao sve detalje iz ovog filma, a onda su se nizali klasici kao što su „Crvena rijeka“, „Tačno u podne“, „Sedam veličanstvenih“…. sve je znao a onda smo prešli na špageti vesterne, manje poznate filmove… sve je znao. Promijenili smo pitanja i prešli na vestern instrumentale. Nakon dobro poznatih melodija, a sve ih je poznavao, prešli smo i na manje poznate. Čim je prepoznao naslovnu muzičku temu iz filma „Sinovi Keti Elder“ nije bilo svrhe da ga dalje ispitujemo.

„Znam gotovo do najsitnijeg detalja dosta o filmovima, ko glumi, ko je režirao, kad je sniman, koja mu je naslovna melodija, ko pjeva. Najstariji film koji imam je „Srebrena mamuza“ Roja Rodžersa sa početka tridesetih godina prošlog vijeka. Omiljeni glumci su mi Džon Vejn, Li Marvin, Bert Lankaster. Ali, ponekad mi se učini da sam ja jedan od „posljednjih Mohkanaca“ ljubitelja vesterna. U posljednje vrijeme se sve manje snimaju. U Holivudu vladaju visokobudžetni filmovi, a tu za vestern nema mjesta. Ali ja sam uporan. Ipak, pronađem ponešto. Teško, ali pronađem. Dosađivao sam vlasnicima videoteka sa svojim „maltretiranjem“ i pitanjima „Ima li neki novi kaubojac“. Uporan sam ja“, reče nam Jugo.

Na pitanje odakle tolika ljubav prema vesternima, Jugo odgovara:

„Mnogo volim prirodu, ribolov, a sve se to nekako naslanja jedno na drugo. Odavno volim vesterne, tih osamdesetih su se najviše gledali ovakvi filmovi. Posao mi je usko vezan za prirodu, mnogo volim i ribolov. Često ja i moj prijatelj Neđo Komnenić odemo u lov na pastrmku i šarana. Tu se dotaknemo mnogih tema i sve se svede da je ljubav prema prirodi u korijenu svega“, kaže Jugo.

Za kraj nam reče da namjerava da obogati svoju kolekciju, da će, ukoliko to finansijske mogućnosti dozvole, da nabavi i mnoge sitnice, vezane za Divlji zapad. Da, kako nam reče, ljubav prema vesternu još dugo, dugo potraje.

Ratomir Mijanović/Glas Trebinja