Неразвијене општине на ивици опстанка

339908_1
ИСТОЧНО САРАЈЕВО | На тематској сједници Савеза општина и градова Републике Српске, одржаној у Источном Сарајеву, којој су присуствовали начелници 33 неразвијене и изразито неразвијене општине, закључено је да би Влада Републике Српске требала хитно финансијски да помогне општинама које су под блокадом и не могу да функционишу.
У питању је шест општина Републике Српске, међу којима је Источни Стари Мостар, Источни Стари Град и Источни Дрвар.
Савез општина и градова Републике Српске упутиће иницијативу да Српска поведе рачуна о равномјерном регионалном развоју, како неразвијене и изразито неразвијене општине не би биле у позицији у којој се сада налазе.
„Тај равномјерни регионални развој подразумијева нова законска рјешења и измјену бројних закона, како би смо довели до тога да се број становника у овим локалним заједницама повећава, а не смањује. Половина Републике Српске ће остати без становништва, а историја нас је научила да ће неко други населити те локалне заједнице и оне више неће бити локалне заједнице Републике Српске“, сматра начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић.
Начелник општине Источни Стари Мостар Радован Палавестра сматра да изразито неразвијеним општинама треба око 150 хиљада марака.
„Ако је то много за Владу Републике Српске онда немамо разлога за постојање таквих општина. Ако се оваква тенденција настави небриге према општинама буде спроводила и даље, Република Српска ће спасти на пет градова“, додаје Палавестра.
Начелници неразвијених општина сматрају да су те локалне заједнице пале оног момента када је Влада Републике Српске донијела одлуку да смањи грантове са три милиона и седам стотина хиљада на милион марака, те примјеном одређених закона.
Овакве општине принуђене су и да своје проблеме покушавају да рјеше путем Савеза општина и градова, јер већина њих нема своје представнике у власти Републике Српске.
„Ми смо покренули иницијативу да ако се буде мјењао изборни закон, да се врати такав однос да свака општина има свог представника односно посланика. На тај начин би се промјенио однос власти према малим општинама, које сада власт не занимају, јер нико за њих тамо не диже руку“, истиче начелник општине Чајниче Горан Караџић.
Начелници сматрају и да општине и локалне заједнице требају да имају веће ингеренције над оним чиме располажу, те да Влада Републике Српске треба да схвати геостратешки значај постојања општина које се налазе у тешкој ситуацији, што се показало у прошлости, а показаће се и у будућности.
БН ТВ