Нестале стотине милијарди долара, панична распродаја дионица због Кине

20150824160102_322046

На европским су берзама цијене дионица у понедјељак зарониле на најниже нивое у седам мјесеци, при чему је само током пријеподнева избрисано 270 милијарди евра на вриједности дионица, док улагачи убрзано повлаче капитал страхујући од посљедица слабљења кинеске привреде и слома тамошњег тржишта капитала.

Панеуропски ФТСЕурофирст 300 индекс око поднева био је у минусу 3,2 одсто, на 1.382 бода, што показује да је од јутра избрисано отприлике 270 милијарди евра на вриједности дионица на европским бурзама. Сада је тај индекс на нивоу од јануара.

Истовремено, лондонски ФТСЕ био је на губитку 2,85 одсто, на 6.011 бодова, паришки ЦАЦ од 2,94 одсто, на 9.826 бодова, а франкфуртски ДАX од 2,94 одсто, на 9.826 бодова. И остали европски индекси биљеже оштар пад, при чему шпањолски ИБЕX и талијански ФТСЕ МИБ за 2 посто.

Од почетка мјесеца, након што је Кина девалвирала јуан, изазвавши страх од глобалног економског успоравања, на европским безрама избрисано је више од 1.000 милијарди евра на вриједности дионица.

„У средишту смо највећег страха у вези привредног раста, а Кина је епицентар“, поручују стратези ЈП Морган Цазеноце клијентима.

Упркос најави кинеских власти да ће увести нове мјере за стабилизацију тржишта, јутрос су цијене дионица у Шангају потонуле даљњих 8 одсто, након што су се већ прошле седмице стрмоглавиле више од 11 одсто. Цијене дионица на свим азијским берзама јутрос оштро пале, па је МСЦИ индекс азијско-пацифичких дионица, без јапанских, данас био у минусу 5,1 посто, заронивши на најнижу разину у три године.

Паника на свјетским тржиштима посљедица је успоравања раста кинеске привреде, што је недавно навело тамошње власти на девалвацију јуана у покушају да се повећа конкурентност кинеских извозних производа и тако потакне раст другог по величини свјетске економије.

ндекс страха ВСТОXX, који мјери волатилност цијена услијед нервозе инвеститора, порастао је 4 бода данас.

Све дионице у ФТСЕурофирст 300 индексу данас биљеже пад, а највише произвођача сировина. Индекс СТОXX 500 произвођача основних сировина, који садржи углавном дионице рударских компанија, потонуо је 5,5 одсто, док је индекс нафтних и плинских компанија пао 3,2 одсто, под утицајем потонућа цијена сировина на глобалним на нове најниже нивое у задњих неколико година, будући је Кина водећи свјетски увозник сировина.

„Јасно је да су дешавања у Кини врло озбиљна и показују да се тамошњи развојни модел бори с одржавањем економског раста“, изјавио је Марк Еванс, фонд менаџер у Таубе Ходсон Стонеx Партнерсу.

Јутарњи