Неуспио референдум у Македонији, могући ванредни избори

СКОПЉЕ │ Предсједник Државне изборне комисије Македоније Оливер Деркоски потврдио је да референдум у тој земљи није успио јер није постигнута неопходна излазност, а премијер Зоран Заев поручио је да ће бити расписани ванредни избори ако у Собрању не буде обезбијеђена двотрећинска већина за уставне промјене.

Деркоски је синоћ рекао да је јасно да одлука није донесена и додао да се очекује да ће излазност бити између 36 и 37 одсто, преноси Ројтерс.

Заев је на синоћњој конференцији за новинаре изјавио да ће покушати да формира двотрећинску већину у Собрању неопходну за усвајање уставних промјена, а ако не успије, биће расписани ванредни избори, који би могли да буду крајем новембра.

Заев је, након затварања гласачких мјеста, разговарао телефоном са грчким премијером Алексисом Ципрасом, који га је похвалио због „храбрости и одлучности да настави са спровођењем договора“, пренијела је МИА, позивајући се на грчке медије.

Испред Собрања су синоћ, због слабог одзива бирача, славили противници референдума, јавио је репортер РТС-а.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је све политичке лидере у Македонији да се понашају конструктивно и одговорно.

„Врата НАТО-а су отворена, али све националне процедуре морају бити завршене“, написао је Столтенберг на „Твитеру“.

Грађани Македоније изјашњавали су се јуче на референдуму о споразуму између Скопља и Атине о промјени назива те бивше југословенске републике у Сјеверна Македонија, а питање је гласило – „Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО-у са прихватањем Споразума Републике Македоније и Републике Грчке?“.

Право да гласа имало је више од 1,8 милиона грађана, а да би референдум био упјешан била је потребна излазност изнад 50 одсто грађана уписаних у бирачки списак.

Референдум на којем су се грађани Македоније изјашњавали о промјени имена те бивше југословенске републике у Сјеверна Македонија расписан је као консултативни, односно необавезујући.

На референдуму на којем су се грађани изјашњавали о томе да Македонија буде самостална држава 1991. године гласало је више од 76 одсто грађана.

СРНА