Nevesinjka Jelena Šešlija: Majstor japanske metode iscrtavanja obrva

Japanska metoda iscrtavanja obrva postala je veoma popularna. Sve više žena se odlučuje za ovu metodu jer je to vrsta permanentnog šminkanja. Rezultat iscrtavanja je toliko prirodan da je razlika između prirodne i iscrtane dlake gotovo neprimjetna. Prirodne dlake se ne čupaju već se između njih docrtavaju dlačice bojom koja se ne razlikuje od postojećih. Boja se u kožu unosi specijalnom oštricom u vidu dlačica, tako da na taj način obrva dobija prirodan izgled jer se ne popunjava cijela forma obrve. Ovu metodu je dobro izučila Jelena Šešlija koja sve više radi sa damama koje žele da u svakom trenutku imaju odlično sređene i uredne obrve. Iako živi i radi u Nevesinju, Jelena se brine i o obrvama mnogih Trebinjki.

– Kome preporučujete metodu japanskog iscrtavanja obrva?

Ova metoda je idealna za osobe koje su pogrešnim čupanjem upropastili izgled obrva, za osobe koje žele progustiti obrve kao i za osobe koje su zbog bolesti ili nekog drugog razloga u potpunosti izgubile obrve.

– Da li je postupak bolan i koliko traje, to je ipak vid tetovaže, ako sam u pravu?

Postupak je bolan svega dvije do tri minute na samom početku iscrtavanja, dok plitko zarezujemo kožu. Nakon toga stavljamo anestetik i boli više nema. Japansko iscrtavanje obrva sa svim pripremama traje oko sat vremena.

– Šta je to na šta se najviše pažnja obraća?

Prilikom postupka iscrtavanja najviše pažnje treba obratiti na higijenu i uslove u kojima radimo. Kao i na to da obrve budu simetrične i pravilno nacrtane. Takođe, treba izabrati odgovarajuću boju pigmenta koja mora odgovarati prirodnoj boji postojećih obrva.

– Koje su sve opasnosti ako ovaj tretman izvode osobe koje nisu stručne i nemaju iskustva?

U našem regionu javlja se problem koji srozavanjem cijena kozmetičkih usluga uništava svaku djelatnost, od frizerskih i kozmetičkih pa do japanskog iscrtavanja obrva. Ljudi sve manje cijene svoj rad. U cijene usluga zaboravljaju da uračunaju vrijeme koje u tom trenutku ne provode sa svojom porodicom, podsticaj za rad i napredovanje u poslu, dodatno usavršavanje…

Sniženje cijena usluga je samo dobar put da ubrzate propast jednog divnog posla. To je put ka kome vas sutra čeka sve gori i gori kvalitet, rad bez osmijeha. Ako poštujete sebe i drugi će vas poštovati. Moje mišljenje je da ono što stvaraju ljudske ruke treba s vremenom biti sve skuplje i skuplje jer ruke sa iskustvom postaju vještije. Sa konkurencijom treba da se takmičimo u podizanju kvaliteta a ne u spuštanju cijena. Po meni, uvijek je bolje otići tamo gdje je kvalitetnije nego jeftinije. Dešavalo mi se da žena uradi obrve kod nekog drugog jer joj je cijena bila pristupačnija, a onda nezadovoljna, sa različitim obrvama, dođe kod mene na popravku.

Na kraju plati dva puta i izađe je mnogo skuplje. Zato morate obratiti pažnju u čije ruke se prepuštate i sa kojim materijalom vam iscrtavaju obrve. Jer poslije nekog vremena, ako su korištene jeftine boje, obrve mogu da vam pomodre ili pozelene. Za sebe mogu reći, da radim sa izuzetno kvalitetnim materijalom a na veoma kvalitetnoj akademiji sam i učila metodu japanskog iscrtavanja obrva, kod gospodina Branka Babića.

– Kako održavati obrve urađene na ovaj način?

Svakom klijentu, nakon iscrtavanja obrva objasnimo postupak održavanja obrva. Prvi dan obrve se, na svakih sat vremena, ispiraju toplom vodom dječijim sapunom i njeguju odgovarajućom kremom za određeni tip kože. Prije spavanja na obrve se stavlja prozirna folija kako bi se obrve zaštitile u toku noći. Narednih desetak dana obrve se samo mažu preporučenom kremom. Tih dana ne smijete da se puno znojite, da idete u solarijum, niti da se kupate u rijekama i bazenima da ne biste dobili neku infekciju. Poslije tog perioda, treba izbjegavati nanošenje pudera preko obrva kao i pilinge i neke jače kreme.

– Kada je pravo vrijeme za korekciju?

Prva korekcija se radi nakon mjesec dana i ona je besplatna. Ona se radi iz razloga što određeni broj dlačica isčezne i mi ih onda na korekciji ponovo iscrtamo. Nakon godinu dana potrebno je uraditi osvježenje boje koje je otprilike ¼ cijene tretmana japanskog iscrtavanja obrva. Ako redovno osvježavate boju, ne morate nikada više plaćati punu cijenu. U slučaju da ne želite više da ih iscrtavate, boja će vam nestati nakon dvije do tri godine.

– Šta bi u budućnosti moglo biti interesantno kada su u pitanju obrve? Kakve trendove nazirete kao neko ko je već dugo godina u ovom poslu?

Ono što bi trebali znati je to da mi koji smo prošli obuku kod Branka Babića se ne vodimo trendovima. Imamo idealne proporcije obrva koje određujemo uz pomoć specijalnog šestara. I sigurna sam da bolje od toga ne postoji, niti će se pojaviti . Naiđe period kada se nose tanke obrve, zatim deblje. Ali mi pokušavamo da nađemo neku zlatnu sredinu. Mislim da nije bitno da li su obrve tanje ili deblje nego kako one izgledaju na vašem licu. Bitno je da su pravilnog oblika i da vas krase a ne da pratite trendove. Jedino lijepe obrve su uvijek u trendu.

Sunčica Pešić