Невријеме у Скопљу: Најмање 20 мртвих

1111

СКОПЉЕ │ Најмање 20 људи је изгубило је живот у великом невремену које је захватило Скопље, шесторо се води као нестало, а повређено је више десетина. Од 20 погинулих особа, 13 их је идентификовано и предато породицама, саопштено је данас по завршетку састанка Комитета за кризне ситуације. Међу погинулима је и седмогодишње дете, пренео је портал Телеграф.мк, али званичне потврде те информације нема.

Ројтерс и АП наводе, позивајући се на полицијске званичнике, да је 22 људи повређено, а полиција је саопштила и да се шест особа води као нестало. Локални медији тврде да је број повређених далеко већи, чак више од 100 људи, а портал Телеграф.мк објавио је да је међу погинулима је и седмогодишње дете, али званичне потврде те информације нема.

Невреме праћено јако олујом и кишом изазвало је поплаве соноћ у главном граду Македоније, а најтеже су погођена североисточна приградсак насеља Стајковци, Смиљковци, Арачиново и Ченто.

На подручју Скопља у току ноћи су пала 93 литра кише на квадратни метар, у а прва два сата невремена регистровано је више од 800 громова. Јачина ветра достизала је и до 70 километара мна сат, а у неким деловима града вода је достизала и до метра и по.

Већи део главног града Македоније је био поплављен, вода је ушла у подруме стамбених зграда, поплавила Клинички центар, кидала дрвеће, а многи грађани су били заглављени у возилилма у подвожњацима и на раскрисницама у нижим деловима града.

Ројтерс јавља да су аутомобили на путевима остали заглављени под водом и да је неке од њих вода однела и неколико стотина метара даље у оближња поља, а да је кружни пут око Скопља тешко оштећен поплавама, док су нека предградја нарочито погођена.

111

АП преноси да су неке области без струје, путеви непроходни, а стотине кућа и возила уништено.

На рашчишћавању после невремена и за пружање помоћи грађанима ангажоване су градске службе, полиција и војска. Македонска агенција наводи да ће у регионима Скопља и Тетова, који су најпогођенији невременом, бити проглашена ванредна ситуација у наредних 15 дана.

Министар за рад и социјалну политику Диме Спасов изјавио је да се не памти толико јако невреме у Скопљу. Он је заједно са градским челницима прошле ноћи посетио најтеже погођена подручја града.

„Ово је катастрофа, овако нешто никада нисмо доживели„, рекао је градоначелник Скопља Коче Трајановски, наводи АФП, додајући да су јаке олује погодиле и северозападни град Тетово и при том изазвале штету на објектима, али не и жртве.

У Скопљу данас заседа државни кризни штаб којим руководи министар здравља Никола Тодоров, а за после подне је најављена ванредна седница Градске управе Скопља.

Киша је јутрос стала, али се вечерас поново очекује.

Према прогнозама метеоролога, подручје Македоније ће и данас остати под утицајем влажне и нестабилне ваздушне масе са Медитерана, која ће по подне и увече донети променљиво и нестабилно време са грмљавином, најпре у западним, а потом и у централним и североисточним деловима, закључује македонска агенција.

Према информацијама које је јутрос објавио македонски Хидрометеоролошки завод, у Скопљу је у последња 24 сата измерено 93 литра воде по квадратном метру, преноси МИА.

Према прогнозама метеоролога, подручје Македоније ће и данас остати под утицајем влажне и нестабилне ваздушне масе са Медитерана, која ће по подне и увече донети променљиво и нестабилно време са грмљавином, најпре у западним, а потом и у централним и североисточним деловима, закључује македонска агенција.

Македонске власти су због обилних киша и поплава које су претходне ноћи погодиле Македонију затвориле заобилазницу око Скопља, од раскрснице Хиподром до раскрнице Сарај.

Прекид ће трајати до завршетка активности на рашчишћавању заобилазнице, саопштио је данас Ауто-мото савез Македоније.

У прекиду је и саобаћај на ауто-путу који од Тетова води ка македонској престоници.

Олујно невреме које је синоћ погодило Скопље, трајало је више сати и нанело је велике материјалне штете.

(Блиц/Агенције)