Незапамћена паника због пожара у Канади

3816644_1

ОТАВА I Целокупно становништво канадског индустријског града Форт Мек Мареја у области Алберта евакуисано је због великог преријског пожара.

Бројне куће су уништене, а ветар је расуо пепео по улицама.

Више од 80.000 становника евакуисано је из својих домова. Због масовне евакуације створиле су се велике гужве на главном аутопуту 63, који је тренутно једини излаз из града.

Јак ветар и високе температуре драматично погоршавају ситуацију и то веома брзо, те становници имају мало времена за евакуацију.

Гувернерка Алберте Рејчел Нотли рекла је да се ради о највећој евакуацији становништва у историји те области и додала је да надлежни чине све што је у њиховој моћи како би осигурали безбедност грађана.

„Разматрамо могућност ваздушне евакуације становника са медицинским проблемима“, казала је Нотли.

Локални званичници упозоравају да се ватрена стихија проширила на центар града и евакуисану болницу.

„Болница у којој сам рођен и у којој су моја деца рођена је у пламену. Мој дом у којем сам живео 15 година је уништен, рекао је један локални званичник.

Агенција за ванредне ситуације је саопштила да је у пожару изгорело више зграда, али нису могли да прецизирају колико. Стотине ватрогасаца учествују у гашењу пожара.

Алберта је индустријска област у којој се налази велики број нафтних постројења. Резерве нафте у том делу Канаде су треће по величини на свету, одмах иза Саудијске Арабије и Венецуеле.

Агенције