Niče grad u gradu u Njujorku

Godine 3015. njujorški Tajms skver mogao bi da bude ogromni neboder u koji može da stane čitav grad. To je ideja koja stoji iza koncepta „Times Squared“, prijavljenog za takmičenje „eVolo Skyscraper“.
Ovaj projekat je Tajms skver redizajnirao u giganstki neboder u kojem se nalaze kuće, radnje, kancelarije, vertikalne farme, plaža, minijaturni planinski venac, pa čak i šuma.
U suštini, sve ono što je čoveku potrebno.
– Izdizanjem na visinu od 1.600 metara, toranj pomera granice shvatanja toga koliko vertikalan neboder može da bude. Potpuno iskorišćen, „Times Squared 3015“ dokazuje da je ovakasv tip nebodera sposoban da podigne unutar sebe čitav jedan grad – piše u saopštenju tima koji je osmislio koncept.
Njihova ideja je u tome da ljudi treba da žive unutar ogromnog tornja i nikada ne dobiju potrebu da ga napuste. Ovo nije prvi koncept te vrste. Mnoge arhitekte i dizajneri osmišljavali su slične gradove budućnosti, od toga da Menhetn bude pokriven staklenom kupolom do toga da grad bude izgrađen u potpunosti ispod vodene površine.
Koncept „Times Squared“ ipak nije pobedio na takmičenju, ali je bio među onima koji su počasno pomenuti.
Prvo mesto osvojio je „Essence Skyscraper“, koji uvodi ideju izgradnje različitih staništa na svakom spratu, poput džungle, planine ili akvarijama sa ribama.

595914_tajms-skver-zgrada1-foto-profimedia-rs_ff