Нико не може да пријети Републици Српској

367713_1
САРАЈЕВО │ Нико не прети Републици Српској нити јој може претити. Исто важи и за Федерацију БиХ и Брчко дистрикт, каже Џонатан Мур, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.
Он је навео да си знају садржај Дејтонског споразума потписаног у Паризу 14. децембра 1995. године.
„Устав БиХ је саставни део Дејтонског споразума. Важно је нагласити да се он, као и други демократски устави, може променити амандманима уз преговоре и пуно политичке воље. Још 2006. године био је покушај да се промени Устав, да се уместо трочланог председништва бира један председник, али је нажалост та иницијатива пропала. Устав гарантује Републику Српску, Федерацију БиХ и Брчко дистрикт као сталне категорије у БиХ. Нико не прети Републици Српској нити јој може претити. Исто важи и за Федерацију БиХ и Брчко дистрикт. Наравно, на путу ка ЕУ Устав ће се мењати. Примера ради, Бугарска је, кажу, на свом путу придруживања ЕУ, мењала свој устав више од 80 пута“, рекао је Мур за Данас.
Он је рекао и да подржава став став високог представника Валентина Инцкоа о најављеноим референдуму у РС.
„Ентитети не могу одржавати референдуме о надлежностима на државном нивоу. То је јасан став међународне заједнице. Постоји начин за разговоре о правосуђу, а то није референдум, него структурални дијалог који траје већ неко време и који је једини начин да се разговара о свим питањима везаним за правосуђе. Не желим да спекулишем хоће ли референдум бити одржан, али он не може произвести никакве озбиљне последице.“

Мур је председавање Србије ОЕБС-у оценио као изузетно добро и успешно.

„Србија као суседна земља савршено добро разуме ситуацију у Босни и Херцеговини. Она је и гарант Дејтонског споразума, што значи и стабилности, суверенитета и подршке за читаву БиХ. Министар Ивица Дачић је крајем априла у својству председавајућег ОЕБС-а био у Сарајеву, Дрвару и Бањалуци. Премијер Александар Вучић је три пута ове године посетио БиХ“, истиче Мур, шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Б92