Никола Љешковић, побједник богојављенског пливања за Часни крст

ТРЕБИЊЕ I Никола Љешковић, наш 25-годишњи суграђанин, побједник је традиционалног богојављенског пливања за Часни крст у хладној Требишњици.

За часни крст ове године пливало је 60-так најодважнијих пливача, међу којима је и једна жена, каратисткиња Драгица Драпић.

Љешковић каже да је пресрећан и да му је част што је, након девет година учешћа у бојављенском пливању, остварио своју другу побједу.

„Ући у Требишњицу и запливати на овај празник осјећај је који се не може описати ријечима, и убудуће ћу пливати на Богојављење“, рекао је Љешковић, који је и тренер у Пливачком ватерполо клубу „Леотар“.

У присуству више стотина окупљених суграђана, Љешковић је на потезу од Старог града до платоа испред хотела „Леотар“ први допливао до Часног крста, након што је воду Требишњице претходно освештао Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

Љешковићу је владика Григорије уручио златник.

Пливању за богојављенски крст претходила је света архијерејска литургија у Саборном храму Светог Преображења Господњег, коју је служио владика Григорије.

Владика Григорије је у пригодној бесједи рекао да славимо чудесни догађај, Богојављење, када нам се открива свесвета Тројица.

„Када је Отац говорио: Ово је Син мој љубљени, а Син је сишао у Јордан и на Сина је сишао Дух Свети. Дух Свети је тај који је увијек са нама и увијек може да буде у нама и поред нас. И када нас сви оставе, Дух Свети нас никад не оставља. Међутим, кроз историју су људи погрешно схватали Духа Светога. Мислили су да могу да га посједују и управљају њиме. Да су задобили Духа Светога и сада су они нешто изнад других. Врло је важно да схватимо да Духа Светога не можемо посједовати, био то епископ, свештеник или вјерник. Само можемо да се ослонимо на Духа Светога, можемо да му следујемо, да га прихватамо. Дух Свети нам открива истину вјечнога живота. Примити Духа значи, отворити душу за Бога и за Христа, ради нас распетога. У овом дивном и светом дану, ми потребујемо Духа Светога као живот, као дисање, као спасење, да бисмо се ослободили болести и избавили од смрти“, истакао је Григорије.

Након литургије, од храма до платоа испод хотела „Леотар“, прошла је свечана литија, у којој су, поред више стотина грађана, били градоначелник Требиња Лука Петровић, његов замјеник Мирко Ћурић и предсједник Скупштине Драгослав Бањак.

Организатор традиционалног пливања је Црквена општина Требиње.

Д.М./видео: Bruno Hladno Pivo