Ništa od hapšenja nesavjesnih poslodavaca

326149_1
BIJELJINA | Nekada i sad. Razlike nema, barem, što se tiče Krivičnog zakona. Preciznije, od bombastične najave hapšenja poslodavaca koji nisu isplatili pet ili više plata – nema ništa.
Za godinu i po dana od kako je Zakon aminovan u Parlamentu Srpske – nije se mnogo toga promjenilo. U radničkom smislu.
Krivične prijave radnika postoje – ali ne i poslodavci iza rešetaka. Tako je priča o zatvorskim kaznama – ostala, za sada, samo priča.
Sindikat koji je najviše i insistirao na tome da budu kažnjeni oni poslodavci koji neizmiruju svoje obaveze, sada gotovo nevidljive efekte Krivičnog zakona pravdaju time što je to još, kako kažu, friško Zakonsko rješenje. Imaju podatke su sindikalne organizacije protiv pet preduzeća podnijele krivične prijave dok je ličnih preko 200. Sudskih presuda – nema.
Krivični zakon je u praksi doživio debakl. Tako bi to objasnili poslodavci. Slovo zakona koje propisuje i zatvorske kazne ih ne brine mnogo, jer su, pronašli način kako da se izvuku. I to više i ne kriju.
Bijeljinska“ Agrosemberija“, Vojislavu Stefanoviću duguje više od 10 plata. Očekivao je da će Krivični zakon više nego do sada da zaštiti radnike. Ipak, u njegovom slučaju pokazalo se drugačije.
Na osnovu svega može se zaključiti da radnici i sa i bez Zakona nisu mnogo dobili. Sve je još na početku sa kojeg se za godinu i po dana nije pomaklo.
BN TV