Њемачка нуди посао медицинарима из БиХ

765-430-da4bbbeba1cb8353e49a81a6fe6f93ee

САРАЈЕВО I Агенција за рад и запошљавање БиХ објавила је позив за медицинске раднике који желе посао у Њемачкој у оквиру „Трипле Wин“ пројекта, преко којег је досад из БиХ отишло око 300 кандидата, док их се вратила тек неколицина, преноси хмс.ба

У Деутсцхе Геселлсцхафт фур Интернатионале Зусамменарбеит ГмБХ, њемачком заступнику у БиХ, Независним новинама је потврђено да је интерес велики, не само због висине прихода, односно 1.600 евра бруто најниже плате, већ могућности за трајним боравиштем у Њемачкој.

„Имамо податак о веома скромном броју бх. држављана који се врате у земљу, то је мање од десетак особа. Када науче језик, углавном је њихова интеграција завршена. Сугерише им се да се одмах не ради на спајању породице, али након тога и послодавац је спреман помоћи да се то реализује“, рекла је бањалучком листу Санела шумар, асистенткиња ГмБХ.

Интервјуи за кандидате, медицинске сестре/техничаре или педијатријске сестре/техничаре, биће одржани од 26. до 30. септембра, а рок за пријаве је 14. септембар.

Пројекат „Трипле Wин“ ће омогућити кандидату бесплатан течај њемачког језика, укључујући и модул „Њега“, те завршни испит, уколико је ниво познавања језика мањи од Б1 разине, течај стручне спреме, који за циљ има усклађивање стручног знања с њемачким системом медицинске његе, обуку с циљем лакше адаптације, опште информације, помоћ у администрацији, при посредовању запошљавања и закључивања радног односа, помоћ са радним дозволама, нострификацијом диплома, смјештајем…

„По занимању сам инжењер агрономије, с средњом медицинском школом и петнаестогодишњим искуством на бироу. Мајка сам двоје малољетне дјеце (девет и пет година), којима желим пружити бољу будућност. Супруг ради тежак физички посао, али одлично говори њемачки, тако да смо донијели ову тешку одлуку да одемо из земље, али је она била једини избор“, напоменула је за Емира Крвавац (35) из Мостара.

У Агенцији за рад и запошљавање БиХ тврде да помоћ у процесу нострификације дипломе пружа послодавац у сарадњи са ГИЗ-ом.

„До нострификације дипломе медицинско особље може радити у својству помоћног медицинског особља, те тако уз подршку послодавца стиче практично искуство и стручна знања за полагање испита ради нострификације дипломе, што је услов за одобрење продужења запослења на њемачком тржишту рада. По завршетку процеса нострификације послодавац ће ускладити платни разред кандидата као стручне особе“, наводе из Агенције.

Од дана завршених интервјуа с кандидатима до дана одласка у СР Њемачку протекне три до шест мјесеци, у зависности од претходног познавања њемачког језика, док су посредовање при запошљавању, обука и припрема те подршка током интеграције бесплатни.

ХМС/Независне новине