Њемачка: Односи са Русијом биће све гори

Односи између Русије и Њемачке ове године ће се кретати низбрдо, изјавио је званичник њемачке владе за односе са Русијом Дирк Визе у интервјуу „Pfälzische Merkur“.

То је, по његовом мишљењу, повезано са тим што је Русија протекле године показала, наводно, крајње непредвидљиву политику.

„Што се тиче глобалних проблема у односима са Русијом, ту сам скептичан. Ми се суочавамо са наглим погоршањем“, изјавио је Визе.

Политичар сматра да је то повезано са “одговорношћу Русије за низ инцидената који су се десили протекле 2018. године у цијелом свијету“.

“Имамо посла са тровањем бившег шпијуна Скрипаља. Онда је Москва покренула спиралу трке у наоружању – Споразум о ликвидацији ракета малог и средњег домета може бити раскинут. И тим питањем ћемо морати интензивно да се бавимо ове године. И наравно, сјећам се опасне демонстрације силе у Азовском мору. Зато изјављујем: односи са Русијом у овој години ц́е се погоршати“, објаснио је Визе.

Међутим, он је подсјетио да је у сфери цивилног друштва између двију држава интезивирана сарадња, прије свега је издвојио “Петербуршки дијалог“ који, по његовим ријечима, даје могућност за научну сарадњу двију држава.

Осим тога, Визе је навео услове при којима ЕУ може омекшати санкције према Русији. Према ријечима политичара, то је повезано са реализацијом Минских споразума који се стално крше.

“Увијек смо јасно давали на знање: ако буде напретка у Минском споразуму, можемо размислити о слабљењу санкција. Међутим, стабилног примирја још увијек нема. Чак и режим прекида ватре за православни Божић који су успјели да договоре представници ОЕБС-а, био је нарушен првог дана“, примијетио је Визе, али за то није оптужио Русију.

sputniknews.com