Њемачка одвраћа азиланте и кампањом преко Фејсбука

facebook
БЕРЛИН | Немачка Савезна служба за избеглице и миграције жели и путем друштвене мреже Фејсбук да застраши људе са западног Балкана, односно, да их једном кампањом одврати од намере да крену за Немачку и тамо траже азил.

Та служба ће недељу дана за кориснике Фејсбука из тог региона објављивати тематизовано о минималним шансама за добијање статуса азиланта у Немачкој, што би требало да, како се наводи, утиче на смањење броја захтева за азил.

„Захтеви за азил из Србије, Босне и Херцеговине, Косова, Албаније, Македоније и Црне Горе скоро да немају никаквог изгледа да буду одобрени у Немачкој. Ми одбијамо 99,8 одсто захтева за азил из тих земаља“, рекао је шеф Савезне службе за миграције и избеглице Манфред Шмит.

У борби против лавине избеглица, немачка држава користи и друга техничка достигнућа, па је тако Министарство унутрашњих послова објавило видео-запис од неколико мунута где се азилантима из балканских земаља саветује да не долазе у Немачку.

Око 94.000 људи биће из Немачке враћено на Балкан

У дебати о томе како да се Немачка заштити од најезде азиланата, нарочито оних са Балкана чији се захтеви у скоро 100 одсто случајева одбијају, Савезна служба за миграције и азиланте најавила је да ће 94.000 људи бити враћено на Балкан и да ће им затим бити забрањен улазак у Немачку.

Немачка, осим видео-записа Министарства унутрашњих послова, покушава и огласима у шест најчитанијих листова Албаније да заустави најезду азиланата и да их упозори да у Немачкој не могу добити азил само зато што су у својој земљи сиромашни, али притом нису политички прогањани.

„Само онај ко може доказати да је у својој земљи прогоњен, има право на заштиту и боравак у Немачкој“, каже се у једном тексту, упућеном Албанцима који траже срећу у Немачкој и истиче да нема „економског азила“.

Упозорава се, такође, да одбијени азиланти морају хитно да се врате у своју земљу и да они, који се добровољно не врате већ буду депортовани, по правилу добијају вишегодишњу забрану уласка у Немачку и друге земље Шенгенског споразума.

Поједини немачки политичари траже и поновно увођење визног режима за балканске земље, као и привремену суспензију Шенгенског споразума, односно, обнову строге граничне контроле, како би се најезда избеглица, пре свега са западног Балкана, могла смањити или зауставити.
Тањуг