Њујорк пост: Запалили цркве због Степинца?!

vatra pozar

ЊУЈОРК l Амерички Њујорк пост пише да српска заједница страхује да пожари, који су захватили српску православну цркву Свети Сава на Менхетну и још три православне цркве у Аустралији и Русији, представљају координисан напад на религију.

Срби страхују да су пожари подметнути у знак освете због блокирања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

Директор Института за балканске студије у Београду и бивши српски амбасадор у Паризу Душан Т. Батаковић сматра да је превише цркава изгорело да би се то могло назвати несрећним случајем.

„Нека врста терористичке акције не може бити искључена“, оцјењује Батаковић додајући да је веома чудно што су сви пожари избили на Ускрс, највећи хришћански православни празник.

Он је подсјетио да је у посљедњих шест мјесеци, српска црква тражила од папе Фрање да не канонизује кардинала Степинца због, како је рекао, његовог саучесништва у великим масакрима и геноциду против Срба, Јевреја и Рома.

Батаковић је истакао да је папа одложио доношење одлуке о канонизацији Степинца упркос протестима хрватске цркве што је, како је навео, изазвало бијес јер се он сматра једним од кључних чланова цркве у хрватској историји.

Српски патријарх Иринеј је, у писму папи, навео да се „бојимо да има превише отворених питања и рана које кардинал Степинац симболизује“, пођсећа Њујорк пост.

„Његова канонизација, на наше велико жаљење, вратила би односе између Срба и Хрвата, као и између католичких и православних вјерника, на њихову трагичну историју“, навео је Иринеј.

Извршни директор Истраживачког института Јасеновац Бери Литучи рекао је за тај лист да га непрекидно зову забринути православни вјерници.

„То је страшна трагедија и нисмо искључили помисао да је у питању напад. То снажно утиче на све у српској заједници“, поручио је он.

Литучи сматра да истражитељи морају да пажљиво размотре недавне католичко-православне односе у покушају да сазнају шта је изазвало пожаре у црквама у Аустралији и Русији.

Он је подсјетио да се током рата деведесетих година црква Светог Саве суочавала са бројним пријетњама.

Црква је, наводи амерички лист, имала и велике финансијске проблеме, а водила је спор са великим изграђивачем са Менхетна око пројекта у вриједности од 100 милиона долара, који је пропао прије двије године.

Њујорк пост подсећа да је папа Фрања прошле неђеље одлучио да одложи церемонију за Степинца.

Агенције