„Normandijski kvartet“ odlučan da bude riješena kriza u Ukrajini

20150624084003_311783
PARIZ l Šefovi diplomatija zemalja „normandijskog kvarteta“ – Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine izrazili su na sastanku u Parizu u utorak zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u regionu Donbas na jugoistoku Ukrajine, saopštio je ministar inostranih poslova Francuske Loran Fabius.
Ministri su se sastali u takozvanom normandijskom formatu da bi razmotrili da li se u Ukrajini poštuje primirje i da li se primjenjuje mirovni sporazum postignut u Minsku, navodi se u saopštenju sa sastanka, prenosi Rojters.
„Ministri su potvrdili da Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina ostaju odlučni u namjeri da djeluju u ovom sastavu i učine sve što je u njihovoj moći radi rješavanja krize“, naveo je u saopštenju francuski šef diplomatije.
Sastanak u Parizu je održan iza zatvorenih vrata, trajao je ne samo tokom dana, već i tokom radne večere.
Sporazum u Minsku, na koji se pozivaju šefovi diplomatija i čije ispunjenje traže, postignut je u februaru i njime je dogovoreno povlačenje teškog naoružanja, oslobađanje svih zarobljenika i uspostavljanje kontrole nad međunarodnim granicama Ukrajine do kraja godine.
Agencije