Нова бура око „Агрокора“, огласио се и Тодорић

У Хрватској је на помолу нови скандал, након што је „Јутарњи лист“ објавио уговор о тзв. рол-ап кредиту од 1,06 милијарди куна, потписан 8. јула ове године између „Агрокора“, кредитора и агента кредита, а који садржи низ одредаба које тим кредиторима даје пуна овлашћења у управљању процесом „лекс Агрокор“. Тодорић поново оптужио премијера Пленковића и министарку Далић да су „отели приватну имовину и дали је у руке злочиначкој организацији“.

Премијер Андреј Пленковић је, како преноси портал Индекс, данашњу сједницу Владе започео причом о „скандалозном уговору“, који је јуче процурио у медије, а који, између осталог, каже да Влада не може да смијени Анту Рамљака са чела ванредне управе „Агрокора“ без благослова америчког свињарског фонда „Најтхед“ (Knighthead).

Предсједница Колинда Грабар Китаровић каже да није знала за одредбе рол-ап уговора да Влада не може да смијени Анту Рамљака као ванредног повјереника или главног савјетника.

Сматра да би тиме требало да се позабави саборска комисија за „Агрокор“.

„За тај уговор нисам знала. Знам колико и ви, оно што сам прочитала у медијима“, рекла је предсједница, пренијела је Хина. Односно, може, али онда ће сносити огромне посљедице, наводе хрватски медији.

Пленковић, међутим, тврди да никакав уговор не може да дерогира права Владе која произлазе из Закона. Он је потврдио да је Влада била обавијештена о том уговору и додао да је „то било најповољеније“.

Очекивано, тај уговор је постао главна тема у Сабору, гдје опозиција тражи да Пленковић и Далићева дођу и објасне о чему је ријеч.

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић је након састанка у Влади демантовао да се Хрватска уговором између „Агрокора“ и „Најтхеда“ одрекла свог суверенитета и препустила га том америчком инвестиционом фонду.

„Мислим да су то врло банална тумачења“, рекао је Јандроковић новинарима након изласка из Владе.

И данашња сједница Сабора је очекивано започета паузом коју је затражило седам клубова посланика, а све због ситуације у „Агрокору“ и објаве спорног уговора о кредиту с Американцима.

Први је говорио шеф СДП-а Давор Бернардић, рекавши да се ту ради „о националној велеиздаји“.

„Цијела ова прича показује да данас закони у Хрватској не важе исто за све. Страни фондови преузели су ‘Агрокор’ у стилу приватизације деведесетих. Позивам Пленковића да каже ко је овде лагао – он или Рамљак. Ако је све било уз сагласност Пленковића, он мора отићи“, казао је Бернардић.

Жељко Ловриновић из странке Промијенимо Хрватску позвао је на бојкот Сабора.

„Сточни фонд практично је преко ‘Лекс Агрокора’ ушао и управља свиме“, казао је, и додао да би бојкот Сабора био конкретан начин дјеловања опозиције.

Тумачећи уговор, Јутарњи лист наводи да хрватска влада не смије да смијени Анту Рамљака са мејста ванредног повјереника или главног савјетника у процесу „лекс Агрокор“, јер ће се то сматрати повредом уговора о кредитирању.

Кључни кредитори су инвестициони фондови „Најтхед кепитал менаџмент“ (Knighthead Capital Management) и „Mонарх“, Загребачка банка, „Ерсте“ банка, руска ВТБ банка и инвестиционе банке „Ј. П. Морган“ и „Голдман Сакс“ и 20-ак засад непознатих инвестиционих фондова.

Рамљак: Ако сам велеиздајник, нека ми сви суде

Специјални повјереник хрватске владе за „Агрокор“ Анте Рамљак признао је да рол-ап уговор о том концерну није добро представљен у јавности.

Истакао је да, ако је питање његове смјене велеиздаја и ако неко сматра да су одређене клаузуле намјерно стављене у тај документ, он је, каже, спреман да му сви суде.

„Гарантујем вам, нема никаквих државних гаранција, порески обвезници нису дали новац за овај кредит и неће платити“, рекао је Рамљак новинарима након састанка Ванредне управе и „Агрокорових“ добављача.

Рамљак је новинарима подијелио попис кредитора који су учествовали у рол-апу.

Спреман је, каже, да га испитају чланови саборске комисије за „Агрокор“.

Објашњавајући своју позицију према том уговору, Рамљак је рекао да се ту поставља питање може ли њега да смијени Влада и да ли о томе одлучују кредитори.

„Наравно да Влада може у сваком тренутку да ме смијени. Наравно да кредитори о томе не одлучују. У случају да се то догоди, у том тренутку наступају околности у којима повјереници одлучују да ли ће ићи на подизање каматне стопе уговорене уговором и процјењују хоће ли неко ко долази умјесто мене испунити планове. То је цијели смисао те клаузуле“, прецизирао је Рамљак.

Одговарајући на писање медија да се са представницима фонда „Најтхед“ састао прије увођења „лекс Агрокора“, Рамљак тврди да то нема везе једно са другим.

Тврди и да не зна по којој је цијени „Најтхед“ купио обвезнице, али они су, каже, купили обвезнице и „Агрокор“ мора да врати цијели дуг.

Тодорић: Отета приватна имовина

Огласио се и бивши предсједник управе „Агрокора“ Ивица Тодорић, кога Хрватска потражује европским налогом за хапшење, а од јуче и црвеном међународном потјерницом Интерпола.

Тодорић је на свом блогу поново оптужио премијера Пленковића и министарку привреде Мартину Далић да су „отели приватну имовину и дали је у руке злочиначкој организацији“.

„Накарадан, криминалан, правно невјероватан уговор о рол-ап кредиту, који је, ипак, захваљујући новинарској знатижељи, угледао свјетло дана, разоткрива управо све оно на шта упозоравам већ седмицама“, навео је Тодорић на свом блогу.

Уговор којим се, како каже, не признаје правна надлежност хрватских судова (што је потпуно невјероватно), већ могуће спорове делегира у земље англосаксонског права, а одобрила га је министарка Далић и премијер Пленковић у сарадњи с Рамљаком, „открива стварну спрегу Владе и свињарског ‘Најтхеда’ у сада већ најотворенијем криминалу огромних размјера“.

Он је позвао Пленковића и Далићеву да „уговор о залогу“ покажу јавности.

Танјуг