Нова књига прозаисте Шћепана Алексића: СУДБИНЕ, НАДЕ И ЖЕЉЕ ХЕРЦЕГОВАЧКИХ ИСЕЉЕНИКА

ТРЕБИЊЕ │ У издању Издавачке куће „Кућа поезије“ Бањалука из штампе је ових дана изашла нова, девета књига прозаисте Шћепана Алексића из Билеће, збирка приповиједака под називом „Херцеговачки нокаут“.

Књигу чини 12 приповиједака, са прологом, у којима Алексић, у препознатљивом духовитом стилу, прожетим херцеговачким хумором, доноси приче о херцеговачким исељеницима, који су се широм свијета населили.

„Ову књигу би првенствено требало да прочитају они који су се одселили из Херцеговине широм свијета и њихови потомци, али ће она, надам се, бити занимљива и свим осталим који воле ову врсту литературе, првенствено Херцеговцима. Приче из књиге везане су за цијело подручје источне Херцеговине, од Чемерна до Требињске шуме и Поповог поља, а у њима сам литерарно обрадио судбине, наде и жеље херцеговачких исељеника, по оној добро познатој изреци – Херцеговина цијели свијет насели, а себе не расели“, каже Алексић за Радио Требиње.

Књига је, додаје, написана прије скоро три године, али није раније објављена због финансијских потешкоћа око њеног штампања.

Ликовно рјешење насловне стране књиге аутор је повјерио талентованом сину Јовану, вишеструко награђиваном студенту завршне године Академије ликовних умјетности Требиње.

Збирка приповиједака „Херцеговачки нокаут“ у Требињу се може купити у књижарама „Свети Данило Хумски“ и „Графопрес“, као и код уличног продавача књига.

Шћепан Алексић до сада је издао збирке приповиједака: „Набој“, „Рачвасти језик“, Име и презиме ( у два издања), „Папирна марамица“ и „Писма за све адресе“, романе „Турски друм“ и „Прст попријеко од срца“, а за штампу је приредио књигу „Херцеговачки хајдук Станко Сочивица“.

В.М.