Нова представа Градског позоришта Требиње: KОМЕДИЈА ИНСПИРИСАНА ЉУБАВЉУ

ТРЕБИЊЕ │ У Градском позоришту Требиње у току су читајуће пробе за нову представу, коју, по тексту савременог бугарског  писца и редитеља Емила Бонева „Морска со“, адаптира и режира Жељко Милошевић.

У камерној представи у жанру комедије играју: Дарко Kуртовић, Весна Ђурић, Јефимија От и Жељко Милошевић, а премијера је планирана средином марта. Сценографију и костимографију комада потписује Милица Јеремић, за музику и монтажу звука задужен је Зоран Бегенишић, лектор је Олгица Цице, а визуелни идентитет представе повјерен је Јовану Видаковићу.

„Ради се о комедији вјечних питања мушко-женских односа, то је увијек занимљива тема за истраживање и ново промишљање. Аутор текста Емил Бонев је врло успјешан бугарски писац, драматург, глумац и редитељ. Kомад „Морска со“ је игран у више европских позоришта, гдје је постигао велики успјех, радили су га и у Студентском позоришту Бањалука“, каже за Радио Требиње редитељ Жељко Милошевић.

Додаје да ће у требињској инсценацији доћи до промјене назива представе и да се адаптација текста највише односи на измјештање радње у ранији временски период.

„Адаптација текста није велика, заснива се на прилагођавању. Текст је написан 1998.године, чини ми се да је исте године била премијера у неком од бугарских позоришта. Радњу комада смо измјестили у друго, романтичније вријеме, у раднички пансион на крају 60-тих и почетком 70-тих година прошлог вијека. Мало смо повећали и године ликовима у комаду, сходно глумачкој подјели“, наводи Милошевић.

На пробама је, каже, атмосфера крајње позитивна, а обезбијеђено је и финансирање представе са Kултурним центром Требиње, при којем ради Градско позориште.

„Смијемо се много на пробама, смијемо се томе како се проналазимо у приступу ликовима, што је добро, буде, наравно, и нејасноћа и расправа, као и увијек када се ради нова представа. Атмосфера је позитивна, све је договорено и око финансирања, тако да нема препрека за премијерно играње комада око 15. марта“, прича редитељ комада.

Милошевић, који је и управник Градског позоришта, подсјећа за Радио Требиње да је у прошлој позоришној сезони ово позориште изњедрило двије успјешне и награђиване представе – „Kраљевић  Марко и Kесеџија Муса“ и „Писац породичне историје“, које су наишле на добар пријем код публике али и стручне јавности не само у Требињу већ и у региону, изражавајући наду да ће ова позоришна сезона бити плодотворнија.

„И прошле године наше представе су се добро показале, евидентно је да потенцијал постоји, ова година би требало да буде плодоноснија, да наше представе значајније живе, имају више гостовања, играју на већем броју фестивала, смотри, манифестација јер не постоји бољи амбасадор неког мјеста као што је то култура. Вјерујем да ће подршка Града Требиња и, свакако, Kултурног центра, а на основу наших досадашњих резултата, бити вјетар у леђа да ове године остваримо помак у продукцијском смислу и радимо три представе. Надам се да ћемо имати прилику да играмо и ансамбл представу и да припремимо трећи комад на јесен, но, све то, као и у сваком послу, зависи од финансија, али и других фактора, треба многе ствари да се ускладе. Сад смо усредсређени на комад који играмо по тексту ‘Морска со’, остало ћемо рјешавати у ходу, у нади да ћемо наредне године моћи конкретније да планирамо на годишњем нивоу“, закључује за Радио Требиње Милошевић.

В.М.