Nova predstava Gradskog pozorišta Trebinje: KOMEDIJA INSPIRISANA LJUBAVLJU

TREBINJE │ U Gradskom pozorištu Trebinje u toku su čitajuće probe za novu predstavu, koju, po tekstu savremenog bugarskog  pisca i reditelja Emila Boneva „Morska so“, adaptira i režira Željko Milošević.

U kamernoj predstavi u žanru komedije igraju: Darko Kurtović, Vesna Đurić, Jefimija Ot i Željko Milošević, a premijera je planirana sredinom marta. Scenografiju i kostimografiju komada potpisuje Milica Jeremić, za muziku i montažu zvuka zadužen je Zoran Begenišić, lektor je Olgica Cice, a vizuelni identitet predstave povjeren je Jovanu Vidakoviću.

„Radi se o komediji vječnih pitanja muško-ženskih odnosa, to je uvijek zanimljiva tema za istraživanje i novo promišljanje. Autor teksta Emil Bonev je vrlo uspješan bugarski pisac, dramaturg, glumac i reditelj. Komad „Morska so“ je igran u više evropskih pozorišta, gdje je postigao veliki uspjeh, radili su ga i u Studentskom pozorištu Banjaluka“, kaže za Radio Trebinje reditelj Željko Milošević.

Dodaje da će u trebinjskoj inscenaciji doći do promjene naziva predstave i da se adaptacija teksta najviše odnosi na izmještanje radnje u raniji vremenski period.

„Adaptacija teksta nije velika, zasniva se na prilagođavanju. Tekst je napisan 1998.godine, čini mi se da je iste godine bila premijera u nekom od bugarskih pozorišta. Radnju komada smo izmjestili u drugo, romantičnije vrijeme, u radnički pansion na kraju 60-tih i početkom 70-tih godina prošlog vijeka. Malo smo povećali i godine likovima u komadu, shodno glumačkoj podjeli“, navodi Milošević.

Na probama je, kaže, atmosfera krajnje pozitivna, a obezbijeđeno je i finansiranje predstave sa Kulturnim centrom Trebinje, pri kojem radi Gradsko pozorište.

„Smijemo se mnogo na probama, smijemo se tome kako se pronalazimo u pristupu likovima, što je dobro, bude, naravno, i nejasnoća i rasprava, kao i uvijek kada se radi nova predstava. Atmosfera je pozitivna, sve je dogovoreno i oko finansiranja, tako da nema prepreka za premijerno igranje komada oko 15. marta“, priča reditelj komada.

Milošević, koji je i upravnik Gradskog pozorišta, podsjeća za Radio Trebinje da je u prošloj pozorišnoj sezoni ovo pozorište iznjedrilo dvije uspješne i nagrađivane predstave – „Kraljević  Marko i Kesedžija Musa“ i „Pisac porodične istorije“, koje su naišle na dobar prijem kod publike ali i stručne javnosti ne samo u Trebinju već i u regionu, izražavajući nadu da će ova pozorišna sezona biti plodotvornija.

„I prošle godine naše predstave su se dobro pokazale, evidentno je da potencijal postoji, ova godina bi trebalo da bude plodonosnija, da naše predstave značajnije žive, imaju više gostovanja, igraju na većem broju festivala, smotri, manifestacija jer ne postoji bolji ambasador nekog mjesta kao što je to kultura. Vjerujem da će podrška Grada Trebinja i, svakako, Kulturnog centra, a na osnovu naših dosadašnjih rezultata, biti vjetar u leđa da ove godine ostvarimo pomak u produkcijskom smislu i radimo tri predstave. Nadam se da ćemo imati priliku da igramo i ansambl predstavu i da pripremimo treći komad na jesen, no, sve to, kao i u svakom poslu, zavisi od finansija, ali i drugih faktora, treba mnoge stvari da se usklade. Sad smo usredsređeni na komad koji igramo po tekstu ‘Morska so’, ostalo ćemo rješavati u hodu, u nadi da ćemo naredne godine moći konkretnije da planiramo na godišnjem nivou“, zaključuje za Radio Trebinje Milošević.

V.M.