Нова признања за иновацију Борка Бабаља

ТРЕБИЊЕ │ На  сајмовима иноватора, који су јуче завршени у два сусједна града Kатовице  и Тринец, у Пољској и Чешкој, требињски  иноватор Борко Бабаљ је за иновацију „Наочаре на нос, без оквира и закачки за уши“  освојио сребрну и бронзану медаљу.

Ово је 54. Бабаљево интернационално одличје, а он је једини  иноватор који је  на овим такмичењима представљао Републику Српску.

Бабаљ каже да је ова иновација веома погодна за производњу и могла би се користити у комерцијалне сврхе.

„ Ову иновацију сам радио заједно са Факултетом за производњу и менаџмент, у ствари на њихов захтјев. Ми смо конкурисали код Министарства цивилних послова БиХ и радили смо одређене прототипове. Она је много интересантна зато што се брже ради, што је много јефтинија и што одговара сваком облику главе, без обзира на пропорције „ појашњава Бабаљ.

Он наводи да је недавно боравио у Словенији и да су они веома заинтересовани за ову иновацију.

„То је фирма која се бави производњом, израдом калупа од неког синтетичког материјала на 3Д штампачу. Нарочито сам се заинтересовао за тај начин производње, са њима сам разговарао. Већ су, једни, урадили четири прототипа, можда да се успостави нека даља сарадња али то је, што би се рекло, „на дугом штапу“. Виђећемо да ли ће нешто бити од тога“, каже овај требињски иноватор.

Бабаљ је недавно отворио сајам иноватора у Скопљу што му је представљало посебно задовољство.

„Сви ови резултати, ипак,  имају одјека, неко о њима прочита, па ме позову. Ето баш у Скопљу, имао сам част да ја, у име Свјетске федерацију иноваторских организација- ИФИА, отворим ту манифестацију. Пуно ми је драго и због Удружења иноватора Источне Херцеговине Требиње, ипак  у нашем граду је доста иноватора, имамо преко 90 интернационалних признања. Требало би да је то велико, јесте да се то пуно не цијени, али не знам у којој грани има толико тих награда, не могу се многи похвалити, али да ли је то примијећено, то је нека друга прича“, наводи Борко Бабаљ.

Наредно такмичење на којем ће учествовати иноватори из Источне Херцеговине биће одржано у Јужној Kореји, у Сеулу, а Мирјана Ћук, Требињка, представиће  „Пасту за депилацију“, која је освојила неколико медаља.

Могућа је и нека нова награда!

„То ми је посебно драго. Више волим причати о томе него о својим иновацијама. То је веома интересантна иновација. Помогао сам тој госпођи да учествује на сајмовима иновација, добила је неколико медаља. Једна колегиница иноваторка из Сарајева је, недавно, много похвалила ову „Пасту за депилацију“. Замолила ме да Мирјани кажем да ни случајно ништа не мијења у начину произвиодње, јер је јединствен“, каже Бабаљ.

Удружење иноватора Источне Херцеговине има двадесетак чланова.

Д.Р.