Нова страница историје: Састали се Барак Обама и Раул Кастро

404ce7aea4444c37ff291f922e85f471

ХАВАНА I Председници САД и Кубе, Барак Обама и Раул Кастро, састали су се данас у Хавани, што је први сусрет амричког и кубанског председника на тлу Кубе у последњих 88 година. аналитичари оцењују да је реч о пресудном сусрету који би могао да доведе превазилажење јаза између две земље.

Двојица председника стегла су руку један другом у Палати револуције у Хавани, а затим започели разговоре. Ово је трећи њихов састанак од отопљења односа две земље 2014. године, а први на Куби.

Прес службе двојице лидера нису саопштиле да ли ће Кастро и Обама након разговора одржати конференцију за штампу.

Обама је јутрос посетио меморијални споменик посвећен Хосеу Мартију, кубанском револуционарном вођи, песнику и новинару који је дао свој живот у борби за независност од Шпаније у 19. веку.

Током те церемоније, кубански бенд је специјално за Обаму одсвирао америчку химну, а амерички председник се уписао у књигу утисака.

„Велика ми је част да одам пошту Хосе Мартију који је дао живот за независност своје домовине. Његова страст за слободом и самоопредељењем и данас живи у кубанском народу“, поручио је Обама.

Након тога, на церемонији добродошлице, амерички председник је истакао како је са супругом Мишел „уживао у шетњи предивном Хаваном“ у недељу увече. Чак је председнику Кастру рекао као је „уживао у феноменалном оброку у кубанском ресторану“, и најавио долазак инвеститора и покретање бројних бизниса на карипском острву.

Уочи састанка, Обама је изјавио да очекује промене на Куби.

„Овде ће се догодити промене и мислим да то Раул Кастро разуме“, рекао је Обама за Еј-Би-Си (АБЦ), признавши да се то неће десити „преко ноћи“.

Обама је подсетио да је већ дошло до поновног отварања амбасаде и да, иако измедју САД и Кубе и даље постоје значајна неслагања око питања људских права и слобода на Куби, обе земље осећају да ће „сада појачати напоре за већим променама“.

Агенције