Nova stranica istorije: Sastali se Barak Obama i Raul Kastro

404ce7aea4444c37ff291f922e85f471

HAVANA I Predsednici SAD i Kube, Barak Obama i Raul Kastro, sastali su se danas u Havani, što je prvi susret amričkog i kubanskog predsednika na tlu Kube u poslednjih 88 godina. analitičari ocenjuju da je reč o presudnom susretu koji bi mogao da dovede prevazilaženje jaza između dve zemlje.

Dvojica predsednika stegla su ruku jedan drugom u Palati revolucije u Havani, a zatim započeli razgovore. Ovo je treći njihov sastanak od otopljenja odnosa dve zemlje 2014. godine, a prvi na Kubi.

Pres službe dvojice lidera nisu saopštile da li će Kastro i Obama nakon razgovora održati konferenciju za štampu.

Obama je jutros posetio memorijalni spomenik posvećen Hoseu Martiju, kubanskom revolucionarnom vođi, pesniku i novinaru koji je dao svoj život u borbi za nezavisnost od Španije u 19. veku.

Tokom te ceremonije, kubanski bend je specijalno za Obamu odsvirao američku himnu, a američki predsednik se upisao u knjigu utisaka.

„Velika mi je čast da odam poštu Hose Martiju koji je dao život za nezavisnost svoje domovine. Njegova strast za slobodom i samoopredeljenjem i danas živi u kubanskom narodu“, poručio je Obama.

Nakon toga, na ceremoniji dobrodošlice, američki predsednik je istakao kako je sa suprugom Mišel „uživao u šetnji predivnom Havanom“ u nedelju uveče. Čak je predsedniku Kastru rekao kao je „uživao u fenomenalnom obroku u kubanskom restoranu“, i najavio dolazak investitora i pokretanje brojnih biznisa na karipskom ostrvu.

Uoči sastanka, Obama je izjavio da očekuje promene na Kubi.

„Ovde će se dogoditi promene i mislim da to Raul Kastro razume“, rekao je Obama za Ej-Bi-Si (ABC), priznavši da se to neće desiti „preko noći“.

Obama je podsetio da je već došlo do ponovnog otvaranja ambasade i da, iako izmedju SAD i Kube i dalje postoje značajna neslaganja oko pitanja ljudskih prava i sloboda na Kubi, obe zemlje osećaju da će „sada pojačati napore za većim promenama“.

Agencije