Нови Асанж: Ко стоји иза Викиликс депеша о прикслушкивању француских предсjедника?

433848_obama-oland2_ff
ПАРИЗ │ Америчке и европске безбедносне агенције истражују могућност да иза најновијих Викиликс депеша о НСА прикслушкивању високих француских званичника, међу којима су три председника, стоји нови звиждач.
Сједињене Америчке Државе прислушкивале су последња три француска председника – Жака Ширака, Николу Саркозија и садашњег лидера Франсоа Оланда, пренели су у уторак француски медији, позивајући се на податке Викиликса.
Међутим, иако је најпознатији НСА звиждач Едвард Сноуден до сада на хиљаде тајних досијеа проследио светским медијима, америчке и европске безбедносне службе сумњају да овога пута најновији докази и илегалним активностима америчке владе нису стигли од њега.
Истрага о потенцијалном новом звиждачу који ради за Викиликс је покренута иако за сада не постоје конкретни докази о његовом постојању.
Поводом најновијих откривених докумената оснивач Викиликса Џулијан Асанж изјавио је да француски грађани имају право да знају да је њихова влада била „предмет надзора наводних савезника“ и обећао „још благовремених и важних информација“.
Блиц