Нови хрватски ултиматум Србији?

Zagreb_trg_bana_Jelačića

ЗАГРЕБ I Хрватска ће ускоро послати Србији захтјев за суспензију закона о универзалној надлежности и одредити рок до када то Београд мора да уради, пишу „Вечерње новости“.

„Вечерње новости“ наводе да ова нова претња Србији долази двадесет и четири часа након што су у Бриселу отворена поглавља 23. и 24., за која је Загреб дао “зелено свјетло“ у посљедњи час.

Из Загреба поручују да ће у противном спријечити напредовање Србије према ЕУ, али није наведено како.

Истовремено, хрватска Влада одлучила је да оснује комисију која ће пратити спровођење прелазних мјерила у поглављима 23. и 24. стиме да ће посебна пажња бити посвећена, како се из Загреба тврди, “спровођењу обавезе укидања законодавства којим Србија проширује своју надлежност за процесуирање ратних злочина на сусједне земље“.

Чланови овог тијела су министри спољних послова, одбране, ветерана, финансија и унутрашњих послова, те савјетници премијера и предсједнице Хрватске, те главни државни тужилац.

За који дан Хрватска ће тражити од Србије да се изјасни и око изјаве Милана Петровића из српског Тужилаштва за ратне злочине, који је рекао да Србија нема намјеру да мијења или повлачи закон о универзалној надлежности. Та је изјава изазвала бројне реакције ветеранских удружења која замјерају садашњој власти што није тражила одгађање отварања поглавља 23. и 24, пишу „Вечерње новости“.

Вечерње новости